Term | Definition |
---|---|
BAKLÁWA | Výtečná sladkost z plátkového těsta plná vlašských oříšků ochucená růžovou cukrovou vodou nebo medem známá nejen na středním východě, známá už i v Čechách. Bakláwu můžeme zakoupit již jako hotový dezert nebo si ji sami upéct využitím chlazených lístků těsta. |
BAMJA | Ibišek jedlý nebo také okra. Používá se jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu. Na povrchu je pokryta chloupky, proto je vhodné ji nejdříve osmažit než ji přidáme do pokrmu. Např. bulharské národní jídlo džuveč by bez bamji neměl tu správnou chuť. |
BHARÁT | Všeobecné označení směsi koření. Bahárát je arabský výraz pro koření, který se používá mimo jiné především v arabské kuchyni, turecké a Íránské. Směs koření je využívána k ochucení jehněčího masa, kuřecího, hovězího, ryb a omáček. Rovněž může být využito k nakládání masa před tepelnou úpravou. Typické složení směsi z Arabského zálivu obsahuje: černý pepř, kardamom, koriandr, kmín, červenou chilli papriku, muškátový oříšek, hřebíček, skořice. |
BOBY | Bob obecný (Faba vulgaris), český název bobu obecného je pak vikev bob. Luštěnina u nás málo známá, která v arabské kuchyni má široké využití. V lidské stravě se v Čechách bob příliš neobjevuje a ani v minulosti nepatřil k častějším pokrmům. Některé alternativní léčebné metody jej doporučují vzhledem k vysokému obsahu bílkovin např. k léčbě kloubů. Využití bobů je podobné jako u fazolí. Prodávají se dehydratované, mražené nebo konzervované. Mnohé konzervy jsou již ochucené a s přísadami, takže stačí obsah pouze ohřát. |
BRUKEV ŘEPKA TUŘÍN | Tuřín neboli kolník a botanicky brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) je kořenová zelenina. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy větší a také jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známe i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější a proto více oblíbené. Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách (v nižších dostává přednost řepka). Je nenáročný a mrazuvzdorný, nesnáší ale sucho a čerstvě hnojenou půdu. Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu; jeho žluté květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje tato rostlina (žlutomasá odrůda) a známá je pod názvem kvaka (fem.). Vaří se z ní mléčná omáčka (prívarok). (Převzato z Wikipedie). V orientu má nakládaná brukev svoje neodmyslitelné místo. Především u grilovaných pokrmů je nepostradatelnou přílohou. |
BURGUL | Uvařená loupaná pšenice, následně usušená a rozdrcená. Burhgul se prodává s různou velikostí zrna. Vaří se v osolené vodě do měkka. Je základem pokrmu Kubbe, rovněž salát Tabbuleh se bez burghulu neobejde. Je možné jej použít jako přílohu k masům, k plnění do zeleniny a masům, do pilafů i omáček. Jeho vysoká nutriční hodnota (vysoký obsah vlákniny, proteinů, vitamínů a minerálů) z něj činí vhodnou náhradu za rýži nebo kuskus. V indické kuchyni je bulgur využíván rovněž ke sladkým pokrmům s mlékem a cukrem. |