Term | Definition |
---|---|
TAMIR HINDI | Plody stromu tamarind, které od zelených plodů po zralé mají široké využití nejen v kulinářství. Velmi je rozšířený v Indii. Tamarind se používá do šťáv, džusů, na sladkosti. Přísada do jídel, která dodává pokrmům kyselkavou chuť (např. plněné okurky). |
TURMUZ/LUPINA | Lupina neboli vlčí bob mnoholistý je rostlinou pro třetí tisíciletí! Sice je prozatím na naších polích novinkou, má však staletou historii. Byla k nám dovezena koncem 19. století z USA. Botanicky patří mezi luštěniny. Co dělá bylinu výjimečnou, je právě její živinové složení. Má totiž neobvykle vysoký obsah proteinů a rozpustné vlákniny a prakticky neobsahuje škrob. Nízkým obsahem oleje se lupina blíží sóji. Ve srovnání s ostatními luštěninami obsahují semena lupiny více dieteticky prospěšnější hrubé vlákniny, která má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat střevní peristaltiku a zkracovat dobu průchodu střevního obsahu trávicím traktem. |