BRUKEV ŘEPKA TUŘÍN

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact term
Term Definition
BRUKEV ŘEPKA TUŘÍN

Tuřín neboli kolník a botanicky brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) je kořenová zelenina. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy větší a také jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známe i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější a proto více oblíbené. Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách (v nižších dostává přednost řepka). Je nenáročný a mrazuvzdorný, nesnáší ale sucho a čerstvě hnojenou půdu. Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu; jeho žluté květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje tato rostlina (žlutomasá odrůda) a známá je pod názvem kvaka (fem.). Vaří se z ní mléčná omáčka (prívarok). (Převzato z Wikipedie). V orientu má nakládaná brukev svoje neodmyslitelné místo. Především u grilovaných pokrmů je nepostradatelnou přílohou.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio