Slovník pojmů

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact term
Term Definition
FRÍKE

Nezralá pšenice pražená a drcená. Proces pražení je velmi náročný a proto je fríke dražší než např. rýže. Vaří se do měkka v osolené vodě s kořením na fríke. Podává se jako samostatný pokrm posypaný buď osmaženými kostičkami skopového masa nebo osmaženými piniovými semínky, které chuť masa výtečně nahrazují.

FÚL MUDAMMAS

Hotové jídlo jehož základem jsou boby. U konzervovaného pokrmu stačí jen ohřát obsah konzervy. Dobré je ohřívat boby s česnekem a potom přidat nakrájená rajčata, petrželku a olivový olej.

HALWA

Oblíbená sladkost z rozemletého sezamu s různými druhy oříšků a s různými příchutěmi (např. čokoládová, vanilková). Jí se samostatně lžičkou z krabičky nebo jako příloha do sladkých sendvičů pro děti.

HARIRA

Polévka pocházející z Maroka, dehydrovaná, instantní. Obsahem je čočka, rajče, cizrna, pšenice, petržel, koriandr, kurkuma, stopy datlí, koření. V nabídce jsou k dostání od různých výrobců, které se od sebe mohou lišit různými přísadami, např. přidanými nudlemi.

HARÍSA

Velmi pálivá papriková chili pasta, kterou ocení především praví gurmáni. Podobně jako hořčice, tak i harísa je vhodná pasta k párkům, ke grilovaným masum, ale i do jídel. V nabídce je v balení v tubě nebo ve sklenici.

HUMMUS NEBO HOMMOS

Tradiční blízkovýchodní pokrm podávaný hlavně k snídani nebo jako předkrm ke grilovaným masům. Základem je vařená cizrna rozemletá na pastu a sezamová pasta tzv. Tahína. Připravit jej je možné i z konzervované cizrnové pasty přidáním dalších ingrediencí nebo z konzervy s již hotovou pastou.

KARDAMOM

Koření. Tobolky obsahující semínka. Jak tobolka, tak i semínko se vyznačují charakteristickou vůní, se kterou si spojujeme jak arabskou kávu tak mnohá orientální jídla. Prodávají se celé tobolky nebo jen semínka, která mohou být i mletá.

KUSKUS

Kuskus je slovo převzaté z berberského Suksu a Kseksou a je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem. Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi. Rozdíl mezi kuskusem a burghulem je ten, že kuskus je krupice a burghul pšeničná kaše.

LOKUM

Tato turecká delikatesa je známa od 15 století, kdy byla poprvé vyprodukována v Osmanské říši. Název lokum je arabského původu (loqma-zdroj Wikipedia) a znamená "sousto". Lokum jsou škrobové kostičky ochucené cukrem, medem, citrónem a různými oříšky a přísadami.

MAAMUL

Tradiční orientální koláčky plněné různými druhy náplní od datlové, fíkové po oříškovou. V nabídce je v rodinném balení nebo jednotlivě.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio