Term | Definition |
---|---|
FRÍKE | Nezralá pšenice pražená a drcená. Proces pražení je velmi náročný a proto je fríke dražší než např. rýže. Vaří se do měkka v osolené vodě s kořením na fríke. Podává se jako samostatný pokrm posypaný buď osmaženými kostičkami skopového masa nebo osmaženými piniovými semínky, které chuť masa výtečně nahrazují. |
FÚL MUDAMMAS | Hotové jídlo jehož základem jsou boby. U konzervovaného pokrmu stačí jen ohřát obsah konzervy. Dobré je ohřívat boby s česnekem a potom přidat nakrájená rajčata, petrželku a olivový olej. |
HALWA | Oblíbená sladkost z rozemletého sezamu s různými druhy oříšků a s různými příchutěmi (např. čokoládová, vanilková). Jí se samostatně lžičkou z krabičky nebo jako příloha do sladkých sendvičů pro děti. |
HARIRA | Polévka pocházející z Maroka, dehydrovaná, instantní. Obsahem je čočka, rajče, cizrna, pšenice, petržel, koriandr, kurkuma, stopy datlí, koření. V nabídce jsou k dostání od různých výrobců, které se od sebe mohou lišit různými přísadami, např. přidanými nudlemi. |
HARÍSA | Velmi pálivá papriková chili pasta, kterou ocení především praví gurmáni. Podobně jako hořčice, tak i harísa je vhodná pasta k párkům, ke grilovaným masum, ale i do jídel. V nabídce je v balení v tubě nebo ve sklenici. |
HUMMUS NEBO HOMMOS | Tradiční blízkovýchodní pokrm podávaný hlavně k snídani nebo jako předkrm ke grilovaným masům. Základem je vařená cizrna rozemletá na pastu a sezamová pasta tzv. Tahína. Připravit jej je možné i z konzervované cizrnové pasty přidáním dalších ingrediencí nebo z konzervy s již hotovou pastou. |
KARDAMOM | Koření. Tobolky obsahující semínka. Jak tobolka, tak i semínko se vyznačují charakteristickou vůní, se kterou si spojujeme jak arabskou kávu tak mnohá orientální jídla. Prodávají se celé tobolky nebo jen semínka, která mohou být i mletá. |
KUSKUS | Kuskus je slovo převzaté z berberského Suksu a Kseksou a je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem. Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi. Rozdíl mezi kuskusem a burghulem je ten, že kuskus je krupice a burghul pšeničná kaše. |
LOKUM | Tato turecká delikatesa je známa od 15 století, kdy byla poprvé vyprodukována v Osmanské říši. Název lokum je arabského původu (loqma-zdroj Wikipedia) a znamená "sousto". Lokum jsou škrobové kostičky ochucené cukrem, medem, citrónem a různými oříšky a přísadami. |
MAAMUL | Tradiční orientální koláčky plněné různými druhy náplní od datlové, fíkové po oříškovou. V nabídce je v rodinném balení nebo jednotlivě. |