Term | Definition |
---|---|
MAGDUS | Syrská a libanonská vyhlášená pochoutka, která nesmí chybět na žádné orientální snídani. Jde o předem zakvašený lilek velmi malé velikosti, který je naplněn směsí vlašských ořechů, česneku, papriky a koření a následně vložen do panenského olivového oleje. |
MATÉ | Maté je národní a velmi oblíbený nápoj mnoha oblastí Jižní Ameriky. Připravuje se z listů cesmíny paraguayské, vždy zeleného stromku nebo keře. Listy se suší v kouři nad ohněm a rozemílají se na prášek zvaný yerba. Čaj z yerby se připravuje spařením vodou, což se provádí v nádobkách upravených plodů některých jihoamerických tykví, kterým se odnepaměti říká "maté". A název maté se pak přenesl i na čaj. Maté se popíjí trubičkou se sítkem na dolním konci, aby prášek sáním nevnikal do úst. Ve společnosti se maté pije z jedné nádobky. Chutná poněkud trávovitě a je cítit kouřem. |
MAY AL WARD -RŮŽOVÁ VODA | Ružová voda je vodní destilát (hydrolát) z čerstvých lístků růže damascénské. Obsahuje prchavé a vonné látky z růží, které jsou rozpustné ve vodě. Pro svoje výrazné antibakteriální účinky se růžová voda nemusí stabilizovat žádnými konzervačními látkami, přestože se jedná o čistý vodný roztok bez alkoholu. Růžová voda se využívá v mnoha arabských receptech na sladkosti. Přidává se do cukrové vody, kterou se sladkosti po upečení polévají, kromě toho také například do kávy nebo čaje. |
MLUCHIJA | Sušené listy rostliny jutovníku, který znali již faraóni v Egyptě a byl jejich hlavním jídlem. Vaří se např. s kuřecím masem do té doby než se vytvoří táhnoucí se šťáva. Palestinci dávají přednost mletým sušeným listům. Rostlina obsahuje beta karoten, tokoferol, vitamín C, železo, vápník a antioxidanty. |
MRGAZ | Čerstvé chlazené párečky plněné syrovým masem a směsí koření. Jsou vhodné především ke grilování nebo smažení. |
MUTABBAL | Tradiční blízkovýchodní pokrm podávaný hlavně k snídani nebo jako předkrm ke grilovaným masům. Základem je pečený lilek rozmačkaný na pastu a sezamová pasta tzv. Tahína. Připravit jej je možné i z konzervované lilkové pasty přidáním dalších ingrediencí nebo z konzervy s již hotovou pastou. |
NAMMURA | Klasický orientální dezert ve tvaru malých čtverečků či kosočtverečků, jehož základem je krupice a kokos, politý sladkou cukrovou růžovou vodou a ozdobený různými druhy oříšků. V nabídce je v dárkovém balení nebo jednotlivě. |
SNOUBAR | Piniová semínka. Pokud má arabský pokrm být excelentní, nesmějí piniová semínka chybět. Jou považována za luxusní záležitost. Před přidáním k pokrmu se opražují nebo smaží. |
TAMIR HINDI | Plody stromu tamarind, které od zelených plodů po zralé mají široké využití nejen v kulinářství. Velmi je rozšířený v Indii. Tamarind se používá do šťáv, džusů, na sladkosti. Přísada do jídel, která dodává pokrmům kyselkavou chuť (např. plněné okurky). |
TURMUZ/LUPINA | Lupina neboli vlčí bob mnoholistý je rostlinou pro třetí tisíciletí! Sice je prozatím na naších polích novinkou, má však staletou historii. Byla k nám dovezena koncem 19. století z USA. Botanicky patří mezi luštěniny. Co dělá bylinu výjimečnou, je právě její živinové složení. Má totiž neobvykle vysoký obsah proteinů a rozpustné vlákniny a prakticky neobsahuje škrob. Nízkým obsahem oleje se lupina blíží sóji. Ve srovnání s ostatními luštěninami obsahují semena lupiny více dieteticky prospěšnější hrubé vlákniny, která má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat střevní peristaltiku a zkracovat dobu průchodu střevního obsahu trávicím traktem. |