Slovník pojmů

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact term
Term Definition
MAGDUS

Syrská a libanonská vyhlášená pochoutka, která nesmí chybět na žádné orientální snídani. Jde o předem zakvašený lilek velmi malé velikosti, který je naplněn směsí vlašských ořechů, česneku, papriky a koření a následně vložen do panenského olivového oleje.

MATÉ

Maté je národní a velmi oblíbený nápoj mnoha oblastí Jižní Ameriky. Připravuje se z listů cesmíny paraguayské, vždy zeleného stromku nebo keře. Listy se suší v kouři nad ohněm a rozemílají se na prášek zvaný yerba. Čaj z yerby se připravuje spařením vodou, což se provádí v nádobkách upravených plodů některých jihoamerických tykví, kterým se odnepaměti říká "maté". A název maté se pak přenesl i na čaj. Maté se popíjí trubičkou se sítkem na dolním konci, aby prášek sáním nevnikal do úst. Ve společnosti se maté pije z jedné nádobky. Chutná poněkud trávovitě a je cítit kouřem.

MAY AL WARD -RŮŽOVÁ VODA

Ružová voda je vodní destilát (hydrolát) z čerstvých lístků růže damascénské. Obsahuje prchavé a vonné látky z růží, které jsou rozpustné ve vodě. Pro svoje výrazné antibakteriální účinky se růžová voda nemusí stabilizovat žádnými konzervačními látkami, přestože se jedná o čistý vodný roztok bez alkoholu. Růžová voda se využívá v mnoha arabských receptech na sladkosti. Přidává se do cukrové vody, kterou se sladkosti po upečení polévají, kromě toho také například do kávy nebo čaje.

MLUCHIJA

Sušené listy rostliny jutovníku, který znali již faraóni v Egyptě a byl jejich hlavním jídlem. Vaří se např. s kuřecím masem do té doby než se vytvoří táhnoucí se šťáva. Palestinci dávají přednost mletým sušeným listům. Rostlina obsahuje beta karoten, tokoferol, vitamín C, železo, vápník a antioxidanty.

MRGAZ

Čerstvé chlazené párečky plněné syrovým masem a směsí koření. Jsou vhodné především ke grilování nebo smažení.

MUTABBAL

Tradiční blízkovýchodní pokrm podávaný hlavně k snídani nebo jako předkrm ke grilovaným masům. Základem je pečený lilek rozmačkaný na pastu a sezamová pasta tzv. Tahína. Připravit jej je možné i z konzervované lilkové pasty přidáním dalších ingrediencí nebo z konzervy s již hotovou pastou.

NAMMURA

Klasický orientální dezert ve tvaru malých čtverečků či kosočtverečků, jehož základem je krupice a kokos, politý sladkou cukrovou růžovou vodou a ozdobený různými druhy oříšků. V nabídce je v dárkovém balení nebo jednotlivě.

SNOUBAR

Piniová semínka. Pokud má arabský pokrm být excelentní, nesmějí piniová semínka chybět. Jou považována za luxusní záležitost. Před přidáním k pokrmu se opražují nebo smaží.

TAMIR HINDI

Plody stromu tamarind, které od zelených plodů po zralé mají široké využití nejen v kulinářství. Velmi je rozšířený v Indii. Tamarind se používá do šťáv, džusů, na sladkosti. Přísada do jídel, která dodává pokrmům kyselkavou chuť (např. plněné okurky).

TURMUZ/LUPINA

Lupina neboli vlčí bob mnoholistý je rostlinou pro třetí tisíciletí! Sice je prozatím na naších polích novinkou, má však staletou historii. Byla k nám dovezena koncem 19. století z USA. Botanicky patří mezi luštěniny. Co dělá bylinu výjimečnou, je právě její živinové složení. Má totiž neobvykle vysoký obsah proteinů a rozpustné vlákniny a prakticky neobsahuje škrob. Nízkým obsahem oleje se lupina blíží sóji. Ve srovnání s ostatními luštěninami obsahují semena lupiny více dieteticky prospěšnější hrubé vlákniny, která má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat střevní peristaltiku a zkracovat dobu průchodu střevního obsahu trávicím traktem. 

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio