Orientální speciality
Dodáváme orientální speciality
Vinné listy plněné ryži
Směs uvařené dlouhozrnné rýže a bylinek je ručně zamotána do vinných listů. Neobvyklý, ale skvělý pokrm podáváme s masem i samostatně s pečivem.
Papriky plněné rýží
Papriky můžeme servírovat jako přílohu k masu, ale i za studena.Vyzkoušejte dochucení citrónovou šťávou.
Zelí plněné rýží
Tradiční egyptské jídlo (mahsi cromb).Zelné listy plněné rýží a směsí bylinek.Servírujeme k masu i za studena.
Cukety plněné rýží
Oblíbené konzervované cuketky plněné rýží, dochucené kořením. Obzvlášt chutné jako příloha k masu.
Lilek plněný rýží
Konzervovaný lilek plněný rýží, ochucený kořením.Hotový pokrm, stačí jen ohřát.
Okra v rajčatové omáčce
Zelené, jedlé plody proskurníku v kombinaci s chutnými rajčaty!Lze přidat do dušených pokrmů (guláše) nebo jako příloha k masu a rýži.
Zelenina grilovaná
Naložený grilovaný lilek, paprika a cuketky.Výborná příloha ke grilovanému i pečenému masu.
Makdous
Arabská specialita! Lilek plněný vlašskými ořechy,česnekem a paprikou. Naložený v kořeněné směsi sojového a olivového oleje.
Tuřín nakládaný
Kořenová zelenina příbuzná vodnici.Bulvy mají nasládlou, lehce peprnou chuť. Nakládá se do slaného nálevu společně s řepou, čímž nálev získá typickou fialovo růžovou barvu.
Okurky nakládané
Divoké okurky ve slaném nálevu, vhodné jako příloha k masům či uzeninám.
Zelenina nakládaná
Směs zeleniny(feferonky,mrkev,citron,zázvor,zelí,tuřín,okurky,koření) naložená v oleji.Vhodná jako příloha k masům nebo na toasty.
Feferonky nakládané
Různé barvy feferonek, od lehce pikantních po ostře pálivé.
Hummus, Pasta cizrnová
Oblíbená pomazánka z uvařené a rozmačkané cizrny. Možno servírovat na talíř a zakápnout olivovým olejem či citrónem. Nebo jen namazat na pečivo.Velmi zdravá a vydatná svačina či snídaně.
Baba ghanoush, Pasta lilková
Hotová okořeněná pomazánka z lilků, zvaná pro svou lahodnou chuť “lilkový kaviár”.Základem je upečený lilek a sezamová pasta (Tahina).Lehký,zdravý předkrm.
Tahina, Pasta sezamová
Vynikající, mírně ředěná sezamová pasta, vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Součást mnoha tradičních orientálních specialit (hummus, falafel, halva).
Okra
Okra,zelené oplodí ibiškovce jedlého,se ve východním Středomoří běžně používá v dušených pokrmech,se zeleninou a masem.Nebo se podává formou polévky.
Mulukhiyah, listy jutovníku
Čerstvé nebo sušené listy jutovníku, jedna z hlavních potravin za vlády starých egyptských faraónů.Vzhledem připomínají špenát.Výborná příloha k masu. Účinný antioxidant.
Harissa pálivá omačka
Velmi pálivá papriková chilli pasta, kterou ocení především praví labužníci.Vhodná k masům i uzeninám.
Ajvar baš, pálivý
Tradiční pomazánka vyrobená z červených paprik a lilků. Vhodné na toasty, k namazání na pečivo, jako příloha k masům či studený předkrm.