Basbusa - krupicový koláč

Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbusa, krupicový koláč vonící kokosem.

V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.

 

Ingredience:

Sirup :

250g cukru

250 ml vody

Pár kapek citrónové šťávy (nemusí být)

Pár kapek vody s esencí z růží

 

Moučník:

400g hrubé semoliny

100g sušeného strouhaného kokosu

250 g rozpuštěné máslo (nejlépe ghee)

150g bílého jogurtu

Špetka prášku do pečiva

celé mandle na ozdobu ( dají se nahradit kešu, lískovými ořechy, nesolenými pistáciemi - celými nebo mletými)

 

 

Postup přípravy:

Cukr, vodu a vodu s růžovou esencí smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme vychladnout.

Semolinu, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo, bílý jogurt a promícháme. Těsto by mělo mít hustou konzistenci.

Formu na pečení vytřeme máslem, přendáme do ní těsto, které uhladíme dorovna a předem nakrájíme na požadované tvary (kostky, kosočtverce) a každý kousek ozdobíme mandlí. Takto připravený koláč dáme odpočinout do lednice na přibližně 1 hodinu. Odpočinutý koláč pečeme při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme zapnout na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.

Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem.

Dobrou chuť 

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio