Rýžový dezert

Lahodný dezert z rýže, smetany a mléka zapékaný v troubě. Zejména dětmi oblíbený rýžový dezert, který mlsají i dospělí. Je to jeden z tradičních tureckých dezertů.

 

Ingredience:

1⁄3 sklenice rýže

1 sklenice vody

3 sklenice plnotučného mléka

200 ml smetany na vaření

1 sklenice cukru

1 balení vanilkového cukru

3 čajové lžičky rýžové či kukuřičné moučky (možno nahradit pudinkovým práškem)

1 čajová lžička skořice

špetka soli

 

 

Postup přípravy:

Propláchnutou rýži vaříme pomalu s vodou asi 25 minut, voda se zcela vyvaří (doba dle druhu rýže). Vlijeme mléko (hrneček si necháme pro rozmíchání moučky či pudinku), smetanu, přidáme cukr i vanilkový cukr, špetku soli a velmi pomalu vaříme. Za častého míchání (pozor, jídlo má tendenci se buď připálit, nebo překypět) vaříme do téměř rozvaření rýže (asi 40 minut). Přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali moučku nebo pudink, dále mícháme a ještě 5 minut povaříme. Do zapékacích mističek rozdělíme uvařenou hmotu a vložíme do střední části vyhřáté trouby, nastavené na gril. Pečeme do téměř zhnědnutí a hned po dopečení zdobíme skořicí, můžeme posypat i mletými pistáciemi. Podáváme vychlazené, uvedené množství přísad je na 6 zapékacích misek.

Dobrou chuť

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio