Artyčoky na olivovém oleji (Zeytinyağlı enginar)

Baby artyčoky v olivovém oleji - super zdravé letní turecké jídlo. Turci rádi vaří zejména velké, masité artyčoky na olivovém oleji se zeleninou, polité citrónovou šťávou a ozdobené koprem. Tento styl vaření se v turecké kuchyně nazývá "zelenina vařená v olivovém oleji". Pokrm se sevíruje lehce vystydlý nebo studený. Toto zeleninové jídlo je nejen velmi zdravé, ale je ho radost jíst v letním období a v lednici ho můžeme uchovávat 2-3 dny.

 

Ingredience:

1 balení mražených srdíček artičoků

250g zeleného hrášku (může být mražený)

2 velké mrkve (nakrájené na malé kostičky)

1/4 malého celeru (nakrájeného na malé kostičky)

1 cibule (nakrájená nadrobno)

1/2 šálku olivového oleje

šťáva z 1 citrónu

1 lžička soli

1 1/2 šálku vody

1/2 svazku kopru (nasekaného nadrobno)

 

Postup přípravy:

Cibulku očistíme, nakrájíme najemno a vložíme na olej do širší nádoby, kde budeme jídlo připravovat. 2-3 minuty restujeme, přidáme vyloupaný či mražený hrášek, mrkev a celer nakrájené na kostičky a zalijeme teplou vodou. Přidáme rozmražené artyčoky, které rozložíme, aby se pokud možno moc nepřekrývaly, osolíme, přilijeme citónovou šťávu a pomalu dusíme. Když artyčoky změknou - dle velikosti asi 30-40 minut , přidáme pokrájený kopr, přiklopíme, necháme dojít a nejlépe ve stejné nádobě necháme vychladit. Před servírováním srdíčka artyčoků naplníme zeleninovou směsí a na talíří přelijeme šťávou, ve které jsme všechno dusili a ozdobíme najemno nasekaným koprem.

Podáváme vychlazené s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio