Šiš tavuk (kuřecí špíz)

Tento pokrm pochází z Turecka a postupně se  rozšířil  do zemí středního východu ( Libanon, Egypt,  Jordánsko, Sýrie, Irák, Palestina ).  

Šiš tavuk neboli kuřecí špíz  je tradičně marinovaný kuřecí špíz  napichovaný na jehlu, prokládaný zeleninou a následně grilován. 

Vhodnou přílohou jsou hranolky , salát Tabúle, salát Fetúš nebo Tzatziky. 

 

Ingredience:

900g kuřecích prsou 

6 stroužků česneku - utřený 

3 PL kečupu 

1 malý kelímek bílého jogurtu 

2 PL citrónové šťávy 

sůl a pepř dle chuti 

1/2 lžičky sladké papriky 

2 lžičky koření na šiš tavuk ( koření na špíz) 

1 střední cibule - nakrájená na stejně velké kousky jako maso 

1 červená paprika - nakrájená na stejně velké kousky jako maso 

1 zelená paprika - nakrájená na stejně velké kousky jako maso

Postup přípravy:

Kuřecí prsa si nakrájíme na středně velké kostky. V míse si smícháme jogurt, kečup a citrónovou šťavu. Přidáme utřený česnek a  koření ( sůl, pepř, sladkou papriku a koření na šiš tavuk). Všechno dobře promícháme. Kostky masa přendáme do směsi, ve které je  obalíme ze všech stran. Takto připravené maso necháme marinovat v lednici asi 3 hodiny. 

Na špíz střídavě napichujeme 1ks masa, 1kscibule, 1ks masa, 1ks červené papriky, 1ks masa a 1ks zelené papriky. Takto vytvoříme každý špíz. 

Na plech dáme trochu vody, aby se špízy nespálily a přes něj dáme rošt. Na rošt poklademe špízy, potřeme je olejem a vložíme do trouby. Pečeme na 170°C 25 – 35 min. Po 15ti min. otáčíme. 


Špízy servírujeme teplé.  Vhodnou přílohou jsou hranolky , salát Tabúle, salát Fetúš nebo Tzatziky. 

Dobrou chuť

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio