Tento pokrm pochází z Turecka a postupně se rozšířil do zemí středního východu ( Libanon, Egypt, Jordánsko, Sýrie, Irák, Palestina ).
Šiš tavuk neboli kuřecí špíz je tradičně marinovaný kuřecí špíz napichovaný na jehlu, prokládaný zeleninou a následně grilován.
Vhodnou přílohou jsou hranolky , salát Tabúle, salát Fetúš nebo Tzatziky.
Postup přípravy:
Kuřecí prsa si nakrájíme na středně velké kostky. V míse si smícháme jogurt, kečup a citrónovou šťavu. Přidáme utřený česnek a koření ( sůl, pepř, sladkou papriku a koření na šiš tavuk). Všechno dobře promícháme. Kostky masa přendáme do směsi, ve které je obalíme ze všech stran. Takto připravené maso necháme marinovat v lednici asi 3 hodiny.
Na špíz střídavě napichujeme 1ks masa, 1kscibule, 1ks masa, 1ks červené papriky, 1ks masa a 1ks zelené papriky. Takto vytvoříme každý špíz.
Na plech dáme trochu vody, aby se špízy nespálily a přes něj dáme rošt. Na rošt poklademe špízy, potřeme je olejem a vložíme do trouby. Pečeme na 170°C 25 – 35 min. Po 15ti min. otáčíme.
Špízy servírujeme teplé. Vhodnou přílohou jsou hranolky , salát Tabúle, salát Fetúš nebo Tzatziky.
Dobrou chuť