Mughlai Biriyani je pokrm hodný krále a pravděpodobně jej i mnoho králů jedlo! Je to skvělé jídlo z "jednoho hrnce" když máte společnost. Kombinuje přísady typické pro Mughalskou kuchyni.
Ingredience:
1kg jehněčího/kuřecího masa nakrájeného na 4cm velké kousky (použijete-li kuřecí vezměte prsní nebo stehenní řízek)
4 velké cibule na tenká kolečka
2 čajové lžičky rozetřeného česneku
2 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 hrnku loupaných mandlí
6 polévkových lžic přepuštěného másla/slunečnicového oleje
2,5 cm svitku skořicové kůry
5 hřebíčků
3 zelené lusky kardamomu
8 zrnek pepře
1 čajová lžička mletého koriandru
1 čajová lžička mletého kmínu (nejlépe římského)
1 čajová lžička garam masaly
1 hrnek jogurtu
šťáva z jedné limetky/citrónu
1 hrnek kuřecího/hovězího vývaru
2 polévkové lžíce jemně nasekaných koriandrových lístků
2 polévkové lžíce jemně nasekaných mátových lístků
Sůl dle chuti
2 hrnky rýže Basmati
Horká voda
Sůl podle chuti
Postup přípravy:
Smíchejte česnek a zázvor a společně s mandlemi rozemelte (v mixéru) na jemnou pastu.
Promyjte rýži v cedníku a přidejte dost vody aby překryla rýži cca 8 cm nad jejím povrchem. Přidejte sůl podle chuti. Přiveďte do varu a vařte až je téměř hotová. Aby jste odhadli správný čas vyndejte pár zrnek a zmáčkněte je mezi palcem a ukazováčkem, rýže by se měla téměř rozmáčknout ale bude mít malý pevný bílý střed. Vypněte plamen, dejte do cedníku a odstavte si ji na stranu.
Mezitím rozehřejte 3 polévkové lžíce oleje na pánev a smažte dvě z cibulí dokud nejsou zlatohnědé, odložte na papírový ubrousek a dejte si je stranou pro pozdější použití.
Rozehřejte na velké pánvi další tři polévkové lžíce oleje a přidejte celé koření - skořici, kardamon, hřebíčky, pepř a krátce osmahněte.
Přidejte dvě zbývající cibule a smažte do sklovata. Přidejte pastu ze zázvoru česneku a mandlí a smažte další 2-3 minuty. Přidejte mleté koření - koriandr, kmín a garam masalu a dobře promíchejte. Smažte dokud se nezačne olej oddělovat od masaly a přidejte jehněčí/kuřecí maso. Smažte dokud se maso úplně neuzavře (bude matné a ztratí svou růžovou barvu). Přidejte jogurt, šťávu z limetky/citrónu, vývar, koriandrové a mátové lístky a pokud je třeba ještě trochu soli. Dobře promíchejte. Přikryjte pánev a nechte vařit dokud maso není měkké.
Vymažte hlubokou pečící nádobu a rovnoměrně ukládejte tenké vrstvy uvařené rýže, masa s omáčkou. Nejméně však dvě vrstvy od každého (rýže-maso-rýže-maso-rýže). Navrch posypte dohněda osmaženou cibulkou, kterou jste si připravili. Pevně nádobu uzavřete, např. dvěma vrstvami alobalu. Je potřeba dobře utěsnit.
V předehřáté troubě nastavené na 180 C/ plyn na 4 pečte podobu 20 minut.
Vypněte a ponechejte v troubě dokud nejste připraveni k jídlu. Otevírejte těsně před servírováním.
Ačkoli chutná skvěle samo o sobě můžete přidat ještě nějaký salát v pikantní jogurtové zálivce a pak to nemá chybu.