Basmati rýže
Nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Dobře uskladněná vyzrává až dva roky, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek. Je charakteristická dlouhým, štíhlým, kvalitním zrnem.
Jasmínová rýže
Rýže původem z Thajska a používaná hlavně v asijské kuchyni. Má dlouhá, lehce průsvitná zrníčka s jemnou květinovou vůní. Díky své lepivé konzistenci je ideální pro přípravu nákypů či dezertů.
Dlouhozrnná rýže
Rýže dlouhého zrna, vhodná do rizota, k zapékání,k plnění paprik i jako klasická příloha.
Kulatozrnná rýže
Rýže s malými, kulatými až baculatými zrnky.Obsahuje hodně škrobu,takže po uvaření je krásně měkká a nadýchaná. Hodí se pri přípravě nákypů, pudingů, rýžových kaší, ale i na španělskou paellu.
Bulgur pšeničný
Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice,její zrna se namáčí,uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky.Díky tomu je příprava bulguru velmi snadná,nemusí se vařit.
Čočka červená
Červená čočka vznikne oloupáním hnědočervené slupky, to vede ke zlepšení stravitelnosti a odstranění nadýmání. Vhodná jako příloha k masům,do polévek i jako samostatný pokrm.
Čočka zelená
Klasická luštěnina vhodná k přípravě kaší, polévek,salátů i jako samostatný pokrm. Je zdrojem cenných látek, zejména bílkovin.
Cizrna
Jedna z prvních domestifikovaných luštěnin vůbec.Cizrna je plnohodnotná potravina, která má vyvážený poměr všech pro tělo důležitých živin.
Fazole bílé
Fazole mají stejně jako ostatní luštěniny tuhý obal a vysoký obsah škrobu, proto je před použitím namáčíme.Jsou cenným zdrojem bílkovin.Vhodné k všestranné úpravě.
Turmuz/Lupina
Zajímavá, u nás méně známá a zatím nedoceněná luštěnina.Obsahuje až 37% bílkovin, stejně jako sója.Velmi snadno se pěstuje i v našich zeměpisných šířkách.
Boby
Obsahují nejen kvalitní živiny, ale také řadu zdravotně prospěšných látek.Vhodné jako jako příloha,předkrm či hlavní chod.
Kuskus
Tento drobný druh těstovin je ideální a lehce stravitelnou přílohou.Nemusí se totiž vařit, stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem a nechat dojít.