Lilkové kari s mandlemi

Vytisknout

Lilek je skvělá zelenina, které sluší spojení s výraznými chutěmi, které do sebe nasákne jako houba. Nalaďte se na indickou notu a vyzkoušejte toto neodolatelné a jednoduché kari, v kterém lilek hraje hlavní roli. 

 

Ingredience:

středně velká cibule, nasekaná nahrubo 2 ks

kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný 4 cm

mandlové lupínky, opražené 5 lžic

kari koření 1 lžíce

malý svazek koriandru

olivový olej 2 lžíce

lilek nakrájený na velké kostky 2 ks

hustý bílý jogurt, nejlépe řecký 250 ml

sůl 1 špetka

pepř 1 špetka

 

 

Postup přípravy:

V mixéru zpracujte cibuli, zázvor, mandle (1 lžíci mandlových lupínků odložte stranou), kari koření a koriandr (pár lístku si nechte bokem na zdobení) na pastu; pokud je příliš tuhá, přidejte trochu vody. V rychlovarné konvici uvařte vodu. V pánvi zahřejte olej a 5 minut na něm opékejte lilky dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. V pánvi opečte cibulovou kari pastu. Prohřívejte ji pár minut. Pak do pánve vraťte lilek, přidejte jogurt a 400 ml vody z rychlovarné konvice. Zamíchejte a 10–15 minut zvolna vařte, aby lilek změkl. Dosolte a opepřete.

Podávejte s rýží basmati, posypané koriandrem a opraženými mandlemi.