Pečený květák v orientálním stylu

Tento způsob přípravy květáku stojí určitě za vyzkoušení. Pečením se chuť této zeleniny výrazně promění, lehce zkaramelizuje a orientální koření mu dodá neuvěřitelný šmrnc. Podávejte jako přílohu k masu, nebo jako samostatné jídlo. Nebojte se experimentovat s kořením, květák je jako houba, která nasákne všechny příchutě a promění je v lahůdku. Zázvor, koriandr, indické masaly či kari koření, to vše květáku sluší. Nezapomeňte na závěrečný postřik citronovou šťávou... Pečený květák je moc dobrý samotný, ale skvěle funguje i jako přísada do klasického italského rizota nebo zamíchaný do těstovin. V tom případě ale volte jemnější koření, úplně si vystačíte se solí, pepřem a bylinkami.

 

Ingredience:

květák 1 hlávka

velká cibule 1 kus

česnek 6 stroužků

olivový olej 4 lžíce

sůl

mletý římský kmín 1/2 lžičky

kurkuma 1/2 lžičky

mletá uzená paprika 1/2 lžičky

koření ras el hanout (lze vynechat) 1/2 lžičky

citron 1 kus

hladkolistá petržel

 

 

Postup přípravy:

Květák omyjte a rozeberte na větší růžičky. V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření. Na plech vyložený pečicím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou. Předehřejte troubu na 200–220 ˚C a vložte do ní plech. Pečte 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promíchejte a pečte dalších 10 minut. Servírujte horké, pokapané citronovou šťávou a zasypané nasekanou petrželkou.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio