Hovězí v jogurtu

Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Tradičním jídlem večera je hovězí v jogurtu. Jako příloha se podává kořeněná rýže s piniovými oříšky a mandlemi. O přípravu tohoto jídla se již od rána starají najatí kuchaři. Příprava je časově náročná, neboť svatební oslavy často čítají i více jak tisíc osob, zváni jsou všichni z širokého okolí.

 

Ingredience:

hovězí kližka 1 kg

cibule 4 ks

kardamom 5 ks

nové koření 5 ks

vavřín 3 listy

skořice větší špetka

bílý jogurt 1 l

masový vývar dle potřeby

olivový olej trochu

máslo plátek

sůl

špetka

drcený pepř

špetka

 

Rýže:

rýže 3 hrnky (600 ml)

mleté nové koření 

1 rovná lžička 

mletý hřebíček špetka

olivový olej

trochu

hovězí vývar

dle potřeby

piniové oříšky

hrst

mandlové hranolky hrst

 

Postup přípravy:

Jogurt (použijte kvalitní, hustý) pořádně rozmícháme metličkou a za stálého míchání ohřejeme. Přidáme asi 300 ml horkého vývaru a dochutíme solí, pepřem a skořicí. Do jogurtu přidáme vařené maso a cibuli. Nikdy nepřidávejte horký vývar do studeného jogurtu, srazil by se.

Ryži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět nové koření a hřebíček, přisypeme rýži a chvilku restujeme. Zalijeme zbylým vývarem, případně dolijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Při servírování bohatě posypeme opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Čím více oříšků dáte, tím lépe, chutnají skvěle.

 

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio