Indické taštičky samosa

Vytisknout

Samosa je pravděpodobně nejpopulárnější indická svačinka, která se jí snad po celém světě. Ve tvaru trojúhelníku a dohromady s chutney, je populární v jižní Asii od staletí. Většinou se v Indii serviruje jako večerní občerstvení, zejména se podavá s čajem. Tradičně je samosa plněna směsí hrachu, brambor, směsi koření. V těchto dnech se plní také masem – zejména mletým hovězím a jehněčím , ale používájí se i jiné suroviny.

 

Ingredience:

TĚSTO

400 g hladké mouky

sůl

100 g másla

150 ml vody

 

 

NÁPLŇ

400 g brambor

1 a 1/2 lžičky hořčičného semínka

2 středně velké cibule

2 zelené chilli papričky

1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru

1 lžíce kari

400 g zeleného hrášku

1 a 1/2 lžičky koření garam masala

hrst čerstvého koriandru

2 lžíce citronové šťávy

olej na smažení

 

 

Postup přípravy:

Brambory omyjeme a neloupané je dáme vařit. Mezitím si připravíme těsto: Mouku, sůl a rozehřáté máslo spolu dobře v misce promícháme. Postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout. Na pánvi si poté rozhřejeme olej, na kterém opražíme hořčičná semínka. K semínkům přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme. Přidáme nasekané chilli papričky, mletý zázvor a kari a znovu necháme chvilku osmažit. Nakonec přihodíme hrášek, koření garam masala a podle chuti trochu osolíme. Pánev přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Když je hrášek dostatečně měkký, přidáme ve slupce uvařené, oloupané a nakrájené brambory, čerstvý nasekaný koriandr s citronovou šťávou. Vše dobře promícháme a znovu podusíme. Hotovou náplň necháme vychladnout. Nyní se pustíme do přípravy taštiček: Uleželé těsto si rozválíme na tenký obdelník, který nakrájíme na asi 5 cm široké pruhy. Do rohu každého pruhu dáme lžíci vychladlé náplně a zabalíme do trojuhelníčků. Takto připravené trojúhelníčky smažíme na rozpáleném oleji za průběžného otáčení dozlatova. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce a podáváme.

Poznámka: Místo brambor můžeme použít také mleté maso.

Dobrou chuť