Šawerma

Vytisknout

Šawerma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musíme spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta. Šawerma je součástí stánkového (rychlého) občerstvení, které u Arabů naleznete téměř na každém kroku. Je servírována v pitě, doplněna různými zeleninovými saláty a dochucena nejčastěji sezamovou tahini omáčkou.

Důležitou částí přípravy masa je koření, přesněji směs koření, která se lehce liší podle různých arabských oblastí a zvyklostí.

 

Ingredience:

1 kg masa ( dle chuti - kuřecí, krůtí, hovězí, jehněčí)

1 lžička mleté sladké papriky

špetka uzené mleté papriky

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

1 lžička sušeného česneku

1/2 lžičky mletého hřebíčku

1/2 lžičky mletého pepře

1 lžička kari koření

kousek jehněčího tuku

olivový olej

 

Tahini dip:

Tahini, sezamová omáčka

Citrónová šťáva

Sůl

Zelenina dle chuti

 

Postup přípravy:

Všechno koření smícháme. Maso nakrájíme na velmi jemné kousky a na 12 - 24 hodin naložíme do připravené směsi koření a uložíme do chladu.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyjmeme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Jehněčí tuk vložíme na větší pánev a necháme lehce vyškvařit a rozvonět. Rozpálíme na maximum, přidáme asi lžíci olivového oleje , přisypeme krůtí kousky a zprudka restujeme do měkka. Ke konci šawermu osolíme. Poté maso přendáme na plech s vyšším okrajem a vložíme na pár minutek pod gril. Až bude mít lehce křupavou kůrku je hotovo.

 

Na tahini omáčku si připravíme sezamovou pastu, citrónovou šťávu a sůl. Všechny suroviny smícháme a naředíme studenou vodou. Nelekejte se, pasta po prvním přidání vody zhoustne, ale po opětovném přidání tekutiny začne řídnout. Pasty stačí troška, tak 100 ml, naředěná téměř zdvojnásobí objem. Citrónové šťávy a soli dejte dle vlastní chutí, ovšem doporučují nešetřit.

 

Teď už zbývá pouze nakrájet rajčata, okurky a nakládané okurky na kolečka, cibuli na proužky, případně připravit vámi zvolené zeleninové saláty (doporučujeme zelný salát) a můžeme servírovat. Pita chléb naplníme masem, salátem, zeleninou a přelijeme tahini omáčkou.

 

Inspirace na salát:

1/2 menší hlávky červeného zelí

hrst listů celerové natě

1/4 - 1/2 lžičky kyseliny citrónové (dle chuti)

asi 2 lžíce vinného octa

rovná lžíce cukru

asi 3 lžíce olivového oleje

sůl

 

Červené zelí nakrájíme na jemné proužky, přidáme posekanou celerovou nať a dochutíme kyselinou citrónovou, octem, olivovým olejem, cukrem a solí. Promícháme a necháme tak 30 minut odležet.

Dobrou chuť