GÖZLEME (turecké placky)

Gozleme - turecké plněné placky, které si zamilujete. Dají se plnit téměř čímkoliv, na slano i na slodko.

 

Ingredience:

Těsto:

2 šálky hladké mouky

3/4 šálku vlažné vody (nebo 1/2 šálku bílého jogurtu)

1/2 lžičky soli

Poleva:

1 lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje

 

Náplně:

Masová:

150 g mletého jehněčího nebo hovězího masa

1 malá cibule - najemno nasekat

nať zelené patrželky nasekat

olivový olej

sůl, pepř

Vše kromě petrželky smícháme, opečeme na trošce ol. oleje na pánvi, naplníme, posypeme petrželkou a nakonec potřeme máslem nebo olivovým olejem.

 

Lilková:

1baklažán - oloupaný, osmažený

dle chuti 1/4 šálek sýra nebo 100 g mletého masa

2 oloupaná rajčata nebo rajčatové pyré

1 lžíce olivového oleje

lžička mleté papriky

sůl, pepř

Vše kromě smícháme, opečeme na trošce ol. oleje na pánvi, naplníme, posypeme petrželkou a nakonec potřeme máslem nebo olivovým olejem.

 

Sýrová:

1 šálek sýru feta

nať zelené petrželky

Sýr nadrobíme a petrželku nakrájíme, smícháme, naplníme a nakonec potřeme rozpuštěným máslem.

 

Špenátová:

150g špenátových listů

1/4 šálku sýra feta

1 malá cibule

1 lžíce olivový olej

špetka oregana

pepř

Sýr nadrobíme , špenát a cibulku nakrájíme na malé kousky, smícháme s pepřem a oreganem naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.

 

Bramborová:

1 velká brambora - uvařená, oloupaná, rozmačkaná

1 malá cibule - najemno nasekaná

1 a půl lžíce olivového oleje

1/4 šálku sýra feta - nadrobit

lžička mleté papriky

sůl, pepř

Vše smícháme, naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.

 

Tvarohová:

1 šálek tvarohu

zelené natě (petrželka nebo polníček)

Tvaroh nadrobíme a natě nakrájíme, smícháme, naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.

 

Oříšková s cukrovým sirupem:

náplň:

mleté oříšky s cukrem

sirup:

100g cukru krupice

75 ml vody

lžička citrónové šťávy

Upravíme běžným způsobem a nakonec polejeme uvařeným sirupem. 

 

Postup přípravy:

V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětění pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme cca 10 minut až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkým ručníkem a necháme 15 minut odpočinout (těsto s jogurtem 1 hodinu).

Potom těsto rozřežeme asi na 8 stejných dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. (Popř. můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit.)

Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany dozlatova, obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem. Podáváme teplé a zapíjíme ayranem.

Dobrou chuť

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio