Gozleme - turecké plněné placky, které si zamilujete. Dají se plnit téměř čímkoliv, na slano i na slodko.
Ingredience:
Těsto:
2 šálky hladké mouky
3/4 šálku vlažné vody (nebo 1/2 šálku bílého jogurtu)
1/2 lžičky soli
Poleva:
1 lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje
Náplně:
Masová:
150 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
1 malá cibule - najemno nasekat
nať zelené patrželky nasekat
olivový olej
sůl, pepř
Vše kromě petrželky smícháme, opečeme na trošce ol. oleje na pánvi, naplníme, posypeme petrželkou a nakonec potřeme máslem nebo olivovým olejem.
Lilková:
1baklažán - oloupaný, osmažený
dle chuti 1/4 šálek sýra nebo 100 g mletého masa
2 oloupaná rajčata nebo rajčatové pyré
1 lžíce olivového oleje
lžička mleté papriky
sůl, pepř
Vše kromě smícháme, opečeme na trošce ol. oleje na pánvi, naplníme, posypeme petrželkou a nakonec potřeme máslem nebo olivovým olejem.
Sýrová:
1 šálek sýru feta
nať zelené petrželky
Sýr nadrobíme a petrželku nakrájíme, smícháme, naplníme a nakonec potřeme rozpuštěným máslem.
Špenátová:
150g špenátových listů
1/4 šálku sýra feta
1 malá cibule
1 lžíce olivový olej
špetka oregana
pepř
Sýr nadrobíme , špenát a cibulku nakrájíme na malé kousky, smícháme s pepřem a oreganem naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.
Bramborová:
1 velká brambora - uvařená, oloupaná, rozmačkaná
1 malá cibule - najemno nasekaná
1 a půl lžíce olivového oleje
1/4 šálku sýra feta - nadrobit
lžička mleté papriky
sůl, pepř
Vše smícháme, naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.
Tvarohová:
1 šálek tvarohu
zelené natě (petrželka nebo polníček)
Tvaroh nadrobíme a natě nakrájíme, smícháme, naplníme a nakonec potřeme olivovým olejem.
Oříšková s cukrovým sirupem:
náplň:
mleté oříšky s cukrem
sirup:
100g cukru krupice
75 ml vody
lžička citrónové šťávy
Upravíme běžným způsobem a nakonec polejeme uvařeným sirupem.
Postup přípravy:
V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětění pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme cca 10 minut až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkým ručníkem a necháme 15 minut odpočinout (těsto s jogurtem 1 hodinu).
Potom těsto rozřežeme asi na 8 stejných dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. (Popř. můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit.)
Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany dozlatova, obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem. Podáváme teplé a zapíjíme ayranem.
Dobrou chuť