Lahmacun - také známý pod názvem turecká pizza - je oblíbený pokrm, na který lze narazit v ruzných Kebab Housech. Doma se vyrábí jen zřídka, i proto, že nejlepších výsledků lze dosáhnout jen ve speciální peci, kde těsto má šanci získat i hezkou barvu. Nicméně je chutný i dle tohoto receptu. Mouku lze použít v podstatě jakoukoliv (kromě chlebové pochopitelně), sami vyzkoušejte, s jakou budete nejvíce spokojeni.
Postup přípravy:
Kvasnice rozpustíme s troškou cukru a polovinou vody. Mouku přesejeme do mísy, osolíme a přidáme kvásek. Promícháme, opatrně přidáváme zbytek vody a důkladně vypracujeme těsto až je hladké, pružné a nelepí se. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30-40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 3-4 díly a rukama vytvarujeme do kulata.
Cibuli nadrobno nasekáme a osmažíme na 3 lžících oleje dozlatova. Přidáme rozmačkaný česnek, rajčata a protlak a smažíme až se vypaří přebytečná tekutina.
Syrové maso pořádně smícháme se všemi ingrediencemi včetně zchladlé rajčatové směsy.
Těsto znovu prohněteme a na pomoučeném vále pomocí válečku vyválíme na tenké placky, které přeneseme na olejem vymaštěný plech. Na každou placku rozdělíme masovou nádivku, necháme asi 2 cm volné okraje. Necháme ještě asi 10 minut odpočinout a pečeme 10-15 minut v troubě rozehřáté na 220°C.
V Turecku se jí zarolované s plátky citronu a zelenými natěmi.