LAHMACUN - Turecká pizza

Lahmacun - také známý pod názvem turecká pizza - je oblíbený pokrm, na který lze narazit v ruzných Kebab Housech. Doma se vyrábí jen zřídka, i proto, že nejlepších výsledků lze dosáhnout jen ve speciální peci, kde těsto má šanci získat i hezkou barvu. Nicméně je chutný i dle tohoto receptu. Mouku lze použít v podstatě jakoukoliv (kromě chlebové pochopitelně), sami vyzkoušejte, s jakou budete nejvíce spokojeni.

 

Ingredience:

těsto:

500g mouky

250ml vlažné vody

30g kvasnic

1 žloutek

1 lžíce olivového oleje

1 lžička cukru

 

náplň:

500g mletého hovězího nebo jehněčího masa

2 nadrobno posekané cibule

2 velká rajčata bez slupek a bez semínek nadrobno nakrájená

2 lžíce rajčatového protlaku

1/2 zelené papriky nadrobno posekané

1 stroužek česneku

4 lžíce olivového oleje

zelená petrželka

1/2 lžičky římského kmínu

kayenský pepř nebo 1 pálivá chili paprička /nemusí být/

sůl, pepř

 

 

Postup přípravy:

Kvasnice rozpustíme s troškou cukru a polovinou vody. Mouku přesejeme do mísy, osolíme a přidáme kvásek. Promícháme, opatrně přidáváme zbytek vody a důkladně vypracujeme těsto až je hladké, pružné a nelepí se. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30-40 minut kynout. Těsto rozdělíme na 3-4 díly a rukama vytvarujeme do kulata.

Cibuli nadrobno nasekáme a osmažíme na 3 lžících oleje dozlatova. Přidáme rozmačkaný česnek, rajčata a protlak a smažíme až se vypaří přebytečná tekutina.

Syrové maso pořádně smícháme se všemi ingrediencemi včetně zchladlé rajčatové směsy.

Těsto znovu prohněteme a na pomoučeném vále pomocí válečku vyválíme na tenké placky, které přeneseme na olejem vymaštěný plech. Na každou placku rozdělíme masovou nádivku, necháme asi 2 cm volné okraje. Necháme ještě asi 10 minut odpočinout a pečeme 10-15 minut v troubě rozehřáté na 220°C.

V Turecku se jí zarolované s plátky citronu a zelenými natěmi.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio