Jehněčí pilaf

Vytisknout

Pilaf je skvělým chodem z orientální kuchyně. Existuje mnoho variant, jak pilaf uvařit, ale hlavní složkou je vždy basmati rýže.

 

Ingredience:

hrst piniových oříšků nebo mandlových lupínků

1 lžíce olivového oleje

1 velká cibule

2 kousky skořice

500g libového jehněčího (plecko nebo ramínko)

250g rýže basmati

1 kostka drůbežího vývaru rozmíchaná v 500 ml teplé vody

12 sušených meruněk

hrst čerstvých lístků máty

sůl a pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražíme piniová semínka; pozor, ráda se připalují. Vsypeme je na talíř a do kastrolu vlijeme olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a rozlámanou skořici. Zvyšíme teplotu a po částech přidáváme maso. Mícháme, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypeme rýži a minutu za stálého míchání smažíme. Zalijeme předem připraveným vývarem, vsypeme meruňky, osolíme a opepříme. Přiklopíme a asi dvanáct minut zvolna vaříme, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podáváme posypané opraženými piniovými oříšky a nasekanou čerstvou mátou.

Dobrou chuť