Qatájef

Vytisknout

Qatájef jsou neodmyslitelnou součástí ramadánové tabule jako sladká tečka za celodenním půstem. Křupavé sladké lívanečky plněné ořechy, skořicí nebo sýrem, přelité sladkým sirupem s vůni růží se každodenně servírují po celý Ramadán.

 

Ingredience:

 

Těsto:

hladká mouka - 2 hrnky

semolina - 1/2 hrnku

sušené droždí - 1/2 lžičky

prášek na pečení - 1/2 lžičky

rostlinný olej - 2 lžíce

cukr - 2 lžíce

Voda s extraktem z pomerančových květů - 2 lžíce

teplá voda - 3-4 hrnky

 

Ořechová náplň:

hrubě mleté vlašské ořechy - 1 hrnek

skořice mletá - 1 lžička

cukr - 1 lžíce

 

Sýrová náplň:

sýr Akawi - 250 g

cukr - 1 lžíce

vanilkový cukr - 1 sáček

skořice mletá - špetka

 

Sirup:

voda - 1,5 hrnku

cukr - 1 hrnek

citrónová šťáva- pár kapek

voda s extraktem z růžových květů - pár kapek 

 

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme cukrový sirup. Cukr a vodu smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citrónovou šťávou, přidáme růžovou esenci a svaříme na sirup, cca 15 minut. Necháme vychladnout.

Všechny suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočinout. Poté nakynuté těsto znovu promícháme.

U ořechové náplně všechny suroviny smícháme. U sýrové náplně nejprve samotný sýr vložíme na několik hodin do vody, která nám minimalizuje slanost sýra, sůl se vylouhuje. Vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme, nastrouháme na hrubo a promícháme s oběma cukry a skořicí. Místo akawi můžeme použít i mozzarellu, která je chuťově neutrální.

Formu (používám na volská oka o průměru 10 cm) lehce potřeme olejem, vložíme na středně rozpálenou suchou pánev, vlijeme do ní trochu těsta a pomalu smažíme do zlatova. Lívanečky neobracíme, těsto se smaží pouze z jedné strany. To proto, aby po usmažení zůstalo těsto pružné a tvárné. Z vrchní strany však nesmí zůstat těsto tekuté (syrové), spíše lehce zatáhnuté, proto je důležité dodržet střední plamen při pečení.

Z této dávky uděláme zhruba 30 lívanečků, které necháme vychladnout.

Na každý lívaneček dáme vrchovatou lžičku náplně (na syrovou stranu), přehneme a kraje pořádně stiskneme k sobě, což jde velmi dobře, neboť syrová strana těsta lehce lepí. Okraje můžeme lemovat otiskem vidličky, aby byly zdobnější.

Takto připravené qatájef smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Nebo je při 200 C° cca 10 minut pečeme, přičemž na každý kousek dáme kousíček másla.

Hotové qatájef ponoříme na několik minut do cukrového sirupu a ještě teplé podáváme. Ovšem chutnají výborně i studené.

Dobrou chuť