Basbusa - krupicový koláč

Vytisknout

Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbusa, krupicový koláč vonící kokosem.

V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.

 

Ingredience:

Sirup :

250g cukru

250 ml vody

Pár kapek citrónové šťávy (nemusí být)

Pár kapek vody s esencí z růží

 

Moučník:

400g hrubé semoliny

100g sušeného strouhaného kokosu

250 g rozpuštěné máslo (nejlépe ghee)

150g bílého jogurtu

Špetka prášku do pečiva

celé mandle na ozdobu ( dají se nahradit kešu, lískovými ořechy, nesolenými pistáciemi - celými nebo mletými)

 

 

Postup přípravy:

Cukr, vodu a vodu s růžovou esencí smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme vychladnout.

Semolinu, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo, bílý jogurt a promícháme. Těsto by mělo mít hustou konzistenci.

Formu na pečení vytřeme máslem, přendáme do ní těsto, které uhladíme dorovna a předem nakrájíme na požadované tvary (kostky, kosočtverce) a každý kousek ozdobíme mandlí. Takto připravený koláč dáme odpočinout do lednice na přibližně 1 hodinu. Odpočinutý koláč pečeme při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme zapnout na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.

Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem.

Dobrou chuť