Lilky plněné mletým masem (Karnıyarık)

Vytisknout

Velmi častá a oblíbená příprava lilku v Turecku. Liší se opět podle krajových, ale i rodinných zvyklostí. Lilky je možné napříkad opékat v troubě, na grilu, ovšem klasická a nejchutnější je varianta opečení lilků na oleji. Při trošce pozornosti lilky nenasají tuk. Při opékání na grilu nebo v troubě se lilky neloupají.

Do mletého masa je možné přidat 1-2 lžíce spařené a propláchnuté rýže.

 

Ingredience:

4 lilky (malé, nepříliš tlusté)

300 g mletého masa (hovězí, jehněčí nebo mix jehněčího a hovězího)

3 středně velká rajčata

3 polévkové lžíce olivového oleje

dle potřeby slunečnicový olej (na opečení lilků)

8 paprik kozí roh (nebo podobný druh)

menší hrst naťové petržele (drobně nakrájené)

1 cibule větší (drobně pokrájená)

sůl a pepř podle chuti

 

Postup přípravy:

Lilky omyjeme a podélně v pruzích oloupeme (vznikne nám pruhovaný lilek), posolíme a necháme nejméně 1/2 hodiny odstát. V rozpáleném oleji lilky ze všech stran opečeme a na papírové utěrce necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň tak, že na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, sůl, pepř, polovinu nadrobno nakrájené petrželky a mícháme, aby se netvořily hrudky. Přidáme 2 ks oloupaných a nejlépe nastrouhaných rajčat a společně dusíme do vydušení šťávy. Vychladlé lilky opatrně rozkrojíme, rozevřeme a plníme zchladlou náplní. Toto děláme již v nádobě (širší pánev), kde se bude pokrm připravovat. Povrch ozdobíme plátkem rajčete a kozím rohem, podlijeme troškou vody (2-3 lžíce) a velmi pomalu dusíme přiklopené alespoň 1/2 hodiny. Necháme ještě chvíli odstát, posypeme zbylou nasekanou petrželkou a teplé podáváme.

Nejvhodnější příloha je rýže, čerstvý zeleninový salát nebo křupavý čerstvý chléb či bagetka.

Dobrou chuť