Fetuš je jedním z nejznámějších arabských salátů. Stejně jako většina arabských pokrmů, přísady a poměry se mohou lehce lišit. Nicméně, všichni kuchaři se shodují, že jednou ze základních přísad tohoto rustikálního salátu jsou křupavé osmahnuté nebo v troubě pečené kousky arabského chleba, které slouží jako krutony Středního východu. Salát se skvěle hodí jako příloha s pečeným, smaženým nebo grilovaným masům a rybám, grilovanému sýru nebo jen jako lehká letní večeře.
Postup přípravy:
Jako první připravíme chlebové krutony. Tradičně se jednotlivé kusy arabského chleba smaží ve vyšší vrstvě oleje dokřupava. Jako zdravější formu úpravy chleba můžeme chléb potřít olivovým olejem a v troubě ho upéct z obou stran dokřupava a po upečení nalámat na jednotlivé kousky. Zeleninu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky (cibuli, rajčata, okurky, papriku), ředkvičku na tenké plátky, listy salátu natrháme na kousky a bylinky nahrubo nasekáme. Dresink připravíme tak, že smícháme citrónovou šťávu, olivový olej, sirup z granátového jablka, rozetřený nebo najemno nasekaný česnek, sůl, pepř a koření škumpa (sumac) a všechno dobře promícháme. Těsně před podáváním salát promícháme s dresinkem a posypeme kousky pečeného nebo smaženého arabského cheba. Ihned podáváme. Zbytek dresinku a kousky chlebových krutonů servírujeme společně se salátem, aby si mohl každý přidat podle své chuti.
Dobrou chuť