Jehněčí pečená kýta (Kuzu Tandir)

Vytisknout

Kuzu Tandir je hodně oblíbené jehněčí pokrm v turecké kuchyni. Jehněčí je tak voňavé a křehké, že odpadá od kosti a rozplývá se na jazyku. Je to vlastně velmi jednoduchý recept a jeho příprava zabere jen několik minut. Nejvíce času zabere samotné vaření. Jedna jehněčí kýta se vaří skoro tři hodiny, ale výsledek stojí za to.

 

Ingredience:

1 jehněčí kýta

¼ šálku olivového oleje

šťáva z ½ citrónu

1 lžička soli

½ lžičky mletého černého pepře

4-5 bobkových listů

2-3 snítky čerstvého rozmarýnu

½ šálku horké vody

 

Postup přípravy:

Z kýty odstraníme přebytečný tuk jak je to možné, nebo o to požáme řezníka.

Předehřejeme troubu na 140°C. Jehněčí kýtu vložíme do vhodného pekáče. V misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu a koření a vidličkou promícháme. Připravenou směs vmasírujeme do jehněčí kýty. Přidáme bobkový list a rozmarýn.

Odkryté jehněčí maso vložíme do předem vyhřáté trouby a pomalu pečeme na 140°C po dobu asi 1 ½ hodiny a každých 30 minut jehněčí kýtu otáčíme.

Po 1 ½ hodině maso přelijeme ½ šálkem horké vody a na pekáč s masem opatrně připevníme alobal . Zvyšíme teplotu trouby na 185°C a necháme maso péct další 1 ½ hodinu .

Po upečení odstavíme pekáč s masem z trouby a necháme jej odpočívat po dobu pěti minut pod alobalem. Odstraníme alobal a maso by mělo být velmi jemné a odpadávat z kostí. Pomocí dvou vidliček odstraníme všechno maso z kostí a kosti vyhodíme. . Také odstraníme bobkový list a rozmarýn .

Náš " Kuzu Tandir " je připraven k podávání. Servírujeme s dušenou rýží, bramborovou kaší, pečenými bramborami nebo bramborovými hranolkami, dušenou zeleninou či čerstvým zeleninovým salátem, arabským či tureckým chlebem a různými dipy.

Dobrou chuť