Pide se sýrem (Peynirli pide)

Vytisknout

Pide patří mezi tradiční, klasické pokrmy, které se prodávají všude, od stánků s rychlým občerstvením po zavedené restaurace. Náplň lze dělat různou - mleté maso, špenát, sýr nebo sýr s vejcem a další varianty. Obvykle se podává s jogurtovým nápojem ajran.

Náplň z mletého masa: mleté hovězí maso promícháme se solí, pepřem a nakrájenou petrželí, můžeme ozdobit rozkrojenou paprikou, nejlépe pikantním kozím rohem.

 

Ingredience:

500 g hladké mouky (prosáté)

4 g droždí (1 kostka)

300 ml vody

1 čajová lžička cukru

1 polévková lžíce olivového oleje

100 g bílého jogurtu

1-2 lžičky soli

250 g bílého tureckého sýru ve slaném nálevu, balkánského či sýru feta (rozdrobeného)

10 snítek petržele naťové (drobně pokrájené)

 

Postup přípravy:

Rozdrobené droždí, cukr a trochu mouky rozmícháme v polovině vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10-15 minut). V míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek, olivový olej, jogurt a zbytek vody. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, vložíme do mísy vymazané olivovým olejem a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout (nejméně 1 hodinu). Po vykynutí těsto rozdělíme na 10 kousků, které jednotlivě prohněteme a ve tvaru šišek necháme přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout. Poté kousky těsta nejprve rukou, potom válečkem upravíme do tvaru malých, tence vyválených oválů - lodičky. Přeneseme je opatrně na plech vyložený pečícím papírem, pokryjeme náplní z bílého sýru smíchaného s petrželí a eventuelně na náplň rozklepneme vejce, okraje necháme prázdné. Okraje oválků zarolujeme nebo přehneme k náplni a konce upravíme do špiček. Lžíci jogurtu rozmícháme s trochou vody a touto směsí potřeme okraje. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů a pečeme do zezlátnutí okrajů a upečení náplně asi 15-20 minut.

Nejlépe chutná ještě teplé.

Dobrou chuť