Börek se dá vyrobit v mnoha provedeních, zde je uveden špenátový se sýrem. Další varianty jsou:
- sýrová, postup stejný, jen náplň je strouhaný či rozmačkaný bílý sýr promíchaný s nasekanou petrželkou či pažitkou, čím více, tím lépe.
- masová, postup opět stejný, náplň je z mletého masa orestovaného na cibulce a ochuceného petrželkou (pažitkou), solí a pepřem.
Jde o velmi praktické jídlo, které lze podávat jak ke snídani, obědu či večeři a to jak teplé, tak studené.
Postup přípravy:
Z vajec, mléka a dvou lžíc oleje umícháme do hladka směs hustoty řidšího palačinkového těsta. Na plech nebo zapékací mísu rozložíme papír na pečení, nebo pečící nádobu jemně potřeme olejem a rozložíme první plát koupeného těsta, okraje necháme přečnívat a na konec překryjeme přes povrch. Dbáme na to, aby první plát těsta nebyl potrhaný, pokud je, přikryjeme trhlinu utrženým kouskem z dalšího plátu těsta a pokryjeme směsí z vajec. Dalším plátem těsta, který potrháme na kusy, opět pokryjeme plochu, ale nenecháváme již přečnívat a opět potřeme vaječnou směsí a opět natrháme pláty těsta. Nyní nedáme vaječnou směs, ale rozložíme dobře omytý špenát nebo rozmražený a vody zbavený špenát , na který nastrouháme bílý sýr, opepříme a osolíme dle chuti a potřeby. Přikryjeme opět plátem těsta, pokryjeme vaječnou směsí, postup opakujeme, než spotřebujeme placky. Okraje první placky, které přečnívají, přehneme přes povrch a nakonec musí přijít vaječná směs. Posypeme semínky černého kmínu. Můžeme hned péci v troubě na 180 stupňů, börek je hotový, když povrch zrůžoví až lehce zhnědne. Můžeme také jídlo připravit a péci později.
Podáváme teplé, ale dobře chutná i studený.
Náplň dáváme tak uprostřed, po druhé až třetí vrstvě, každopádně musí být nakonec úplně zakrytá a každá vrstva musí být dobře promazaná vaječnou směsí.
Dobrou chuť