Polévka Ezo gelin

Vytisknout

Jedna z tradičních sytých polévek, oblíbených po celém Turecku. Polévka se podává s pečivem (v Turecku s bílým pečivem). Je možno po uvaření ponorným mixerem rozmixovat úplně na krémovou polévku, nebo jen částečně rozmixovat, ale je možné podávat i bez mixování. Tradiční polévka se nemixuje.

 

Ingredience:

5 polévkových lžic červené čočky (propláchnuté ve studené vodě)

5 polévkových lžic bulguru (propláchnutého ve studené vodě)

2 polévkové lžíce rýže (propláchnuté ve studené vodě)

1 cibule (nakrájená na drobno)

2 polévkové lžíce rajského protlaku

3 polévkové lžíce máty (sušené či čerstvé)

2 polévkové lžíce oleje

1⁄2 čajové lžičky mleté pálivé papriky (více či méně dle chuti)

2 polévkové lžíce másla

1 l vody (horké)

 

Postup přípravy:

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme protlak a 1-2 minuty mícháme. Zalijeme horkou vodou a přidáme čočku, bulgur, rýži a mletou papriku. Vaříme pomalu asi 30 minut, přidáme sůl, mátu a dalších 10 minut necháme odstát pod pokličkou. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme horkou vodu. Polévku v talíři dochutíme rozpuštěnéným máslem, ve kterém necháme zpěnit mletou papriku, nebo jen máslo do polévky vmícháme.

Podáváme s čerstvým křupavým pečivem.

Dobrou chuť