Jedna z tradičních sytých polévek, oblíbených po celém Turecku. Polévka se podává s pečivem (v Turecku s bílým pečivem). Je možno po uvaření ponorným mixerem rozmixovat úplně na krémovou polévku, nebo jen částečně rozmixovat, ale je možné podávat i bez mixování. Tradiční polévka se nemixuje.
Postup přípravy:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme protlak a 1-2 minuty mícháme. Zalijeme horkou vodou a přidáme čočku, bulgur, rýži a mletou papriku. Vaříme pomalu asi 30 minut, přidáme sůl, mátu a dalších 10 minut necháme odstát pod pokličkou. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme horkou vodu. Polévku v talíři dochutíme rozpuštěnéným máslem, ve kterém necháme zpěnit mletou papriku, nebo jen máslo do polévky vmícháme.
Podáváme s čerstvým křupavým pečivem.
Dobrou chuť