V osmanské kuchyni se bešamelová omáčka používá jen zřídka. Tento recept pochází z evropské části Turecka, ovlivněný je způsobem přípravy jídla v Řecku, kde se bešamel používá třeba i na musaku. Toto je velmi chutný předkrm nebo lehká večeře. K tomuto jídlu chutná osvěžující ajran. Je možné stejným způsobem připravit i lilek a zapéci společně.
Postup přípravy:
Omyté cukety podélně překrojíme na polovinu a vnitřek vydlabeme pomocí lžíce tak, aby stěny a dno byly co nejtenčí. Vydlabané vnitřky nadrobno nakrájíme pro další použití. Na rozpáleném oleji lehce osmahneme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a restujeme, než maso ztratí barvu. Přidáme nasekané vnitřky, rajčata, případně protlak, rýži, vodu (nebo máme-li vývar) a vaříme do zhoustnutí, asi 15 minut, poté přidáme sůl a pepř. Připravíme bešamel a to tak, že do rozehřátého másla přidáme mouku a velmi pomalu za stálého míchání necháme zrůžovět, potom přidáváme mléko, stále mícháme a vaříme do zhoustnutí omáčky. Mezitím masovou směsí naplníme vydlabané cukety, opatrně lžicí pokryjeme bešamelem a posypeme sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme 25-30 minut na 200 stupňů tak, aby okraje cuket byly měkké a sýr se nespálil.
Podáváme s rýží, nebo jen s pečivem.
Dobrou chuť