Cukety s mletým masem a bešamelem

V osmanské kuchyni se bešamelová omáčka používá jen zřídka. Tento recept pochází z evropské části Turecka, ovlivněný je způsobem přípravy jídla v Řecku, kde se bešamel používá třeba i na musaku. Toto je velmi chutný předkrm nebo lehká večeře. K tomuto jídlu chutná osvěžující ajran. Je možné stejným způsobem připravit i lilek a zapéci společně.

 

Ingredience:

2 menší cukety

2 polévkové lžíce olivového oleje

300 g mletého masa (nejlépe hovězího)

1 cibule (drobně nakrájená)

2 stroužky česneku (utřený se solí)

3 rajčata (oloupaná, drobně pokrájená nebo rozmixovaná)

1 polévková lžíce rajského protlaku (možno vynechat)

2 polévkové lžíce petržele naťové (drobně nakrájené)

1 polévková lžíce rýže

1⁄2 sklenky strouhaného sýra (nejlépe parmezán, možno i jiný)

sůl, pepř

1 dl voda

2 polévkové lžíce másla

3 polévkové lžíce hladké mouky

2 dl mléka (množství potřebné pro hladký bešamel)

 

Postup přípravy:

Omyté cukety podélně překrojíme na polovinu a vnitřek vydlabeme pomocí lžíce tak, aby stěny a dno byly co nejtenčí. Vydlabané vnitřky nadrobno nakrájíme pro další použití. Na rozpáleném oleji lehce osmahneme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a restujeme, než maso ztratí barvu. Přidáme nasekané vnitřky, rajčata, případně protlak, rýži, vodu (nebo máme-li vývar) a vaříme do zhoustnutí, asi 15 minut, poté přidáme sůl a pepř. Připravíme bešamel a to tak, že do rozehřátého másla přidáme mouku a velmi pomalu za stálého míchání necháme zrůžovět, potom přidáváme mléko, stále mícháme a vaříme do zhoustnutí omáčky. Mezitím masovou směsí naplníme vydlabané cukety, opatrně lžicí pokryjeme bešamelem a posypeme sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme 25-30 minut na 200 stupňů tak, aby okraje cuket byly měkké a sýr se nespálil.

Podáváme s rýží, nebo jen s pečivem.

Dobrou chuť

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio