Tento jednoduchý pokrm pocházející z Libye se skládá z dušeného jehněčího masa s bílými fazolemi v rajčatové omáčce, která se podává s bílou rýží nebo s čerstvým horkým chlebem. Bílé fazole jsou nazývány fasolia. Jehněčí maso lze nahradit masem hovězím.
Postup přípravy:
Fazole namočíme přes noc. Ve velkém hrnci s vodou, černým pepřem, solí a 1 lžící nasekané cibule uvaříme maso doměkka. Jakmile je maso vařené, vývar přecedíme. Čistý vývar nalijeme do velkého hrnce, kam přisypeme přes noc namočené popláchnuté fazole. Fazole uvaříme doměkka. Poté přidáme uvařené maso do uvařených fazolí. V malé pánvi na rostlinném oleji osmahneme česnek, chilli a 1 lžíci nasekané cibule. Přidáme rajčatový protlak a mícháme dokud omáčka nezačne bublat (přibližně po dobu 5 minut za stálého míchání). Přidáme koření (kurkumu, sedm druhů koření, pepř a sůl) a tuto směs přendáme k fazolím a masu. Provaříme a můžeme podávat.
Na talíři ozdobíme nasekaným koriandrem či petrželkou. Servírujeme teplé s čerstvým horkým chlebem nebo rýží.
Dobrou chuť