Dušené jehněčí s bílými fazolemi z jednoho hrnce (tabikhet fasolia)

Vytisknout

Tento jednoduchý pokrm pocházející z Libye se skládá z dušeného jehněčího masa s bílými fazolemi v rajčatové omáčce, která se podává s bílou rýží nebo s čerstvým horkým chlebem. Bílé fazole jsou nazývány fasolia. Jehněčí maso lze nahradit masem hovězím.

 

Ingredience:

150g bílých fazolí (namočených přes noc)

4-6 středně velkých kusů jehněčího masa

Černý pepř

sůl dle chuti

2 lžíce najemno nakrájené cibule

2-3 jemně nasekané stroužky česneku

1-2 nadrobno nasekané zelené nebo červené chilli papričky

3-4 lžíce rostlinného oleje

4-6 lžíc rajčatového protlaku

1 čajová lžička mleté kurkumy

1 čajová lžička směsi sedm druhů koření

1 čajová lžička mletého kmínu

1 čajová lžička mletého černého pepře

čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu

 

Postup přípravy:

Fazole namočíme přes noc. Ve velkém hrnci s vodou, černým pepřem, solí a 1 lžící nasekané cibule uvaříme maso doměkka. Jakmile je maso vařené, vývar přecedíme. Čistý vývar nalijeme do velkého hrnce, kam přisypeme přes noc namočené popláchnuté fazole. Fazole uvaříme doměkka. Poté přidáme uvařené maso do uvařených fazolí. V malé pánvi na rostlinném oleji osmahneme česnek, chilli a 1 lžíci nasekané cibule. Přidáme rajčatový protlak a mícháme dokud omáčka nezačne bublat (přibližně po dobu 5 minut za stálého míchání). Přidáme koření (kurkumu, sedm druhů koření, pepř a sůl) a tuto směs přendáme k fazolím a masu. Provaříme a můžeme podávat.

Na talíři ozdobíme nasekaným koriandrem či petrželkou. Servírujeme teplé s čerstvým horkým chlebem nebo rýží.

Dobrou chuť