Košery je tradiční a populární egyptské jídlo, které se prodává v pouličních stáncích, ale servíruje se i v luxusních restauracích a nejedna rodina ho vaří doma. Obsahuje vrstvy nadýchané, měkké, pikantní a křupavé , které společně vytváří delikátní talíř lahodnosti. Toto veganské potěšení si můžete vychutnat jako hlavní jídlo.
Postup přípravy:
V hrnci si rozehřejeme lžíci oleje, na kterém osmahneme 2 šálky rýže po dobu 2-3 minut. Přilijeme 4 šálky vody a přisypeme 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a přiklopené pokličkou dusíme přibližně 20 až 25 minut dokud rýže nezměkne a neabsorbuje všechnu vodu.
Velký hrnec naplníme mírně osolenou vodou a přivedeme k varu. Těstoviny uvaříme na skus, přecedíme a polité malým množstvím oleje udržujeme v hrnci v teple.
Předem namočenou čočku propláchneme a v hrnci s osolenou vodou vaříme do změknutí. Po uvaření čočku přecedíme, propláchneme teplou vodou a v hrnci udržujeme v teple.
Cibule si nakrájíme na kroužky nebo na měsíčky a v dostatečné vstvě oleje je smažíme dokřupava, přibližně 10-15 minut. Cibule by měla mít pěknou karamelizovanou hnědou barvu. Přidáme najemno nakrájený česnek a smažíme další minutu. Vyjmeme z pánve na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej.
Polovinu cibule přendáme do hrnce s 1-2 lžícemi oleje, nakrájenými rajčataty a rajským protlakem, černým pepřem, solí dle chuti, kmínem, kajánským pepřem (pokud chceme rajčatovou omáčku pálivější) a octem. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme asi 12 minut.
Servírujeme na talíři tak, že dáme vrstvu rýže, vrstvu čočky , vrstvu těstovin, polijeme rajčatovou omáčkou a posypeme vrstvou křupavé cibulky. Můžeme přidat i vrstvu propláchnuté konzervované či předem uvařené cizrny.
Dobrou chuť