Kunáfa patří mezi jednu z královen arabských dezertů. Lepkavý zákusek vyrobený z mazlavého sladkého sýra vloženého mezi vrstvy drcených nudliček kunáfového těsta, politého sladkým sirupem provoněným růžemi a ozdobeným nasekanými pistáciemi - to je kombinace, které lze jen těžko odolat.
Postup přípravy:
Pokud použijeme sýr akawi a mozzarellu, den předem si je nakrájíme na středně silné plátky, které dáme do mísy a zalijeme je vodou, kterou několikrát za den vyměníme, abychom se zbavili soli v sýrech.
Zároveň si den předem připravíme cukrový sirup s příchutí růží ( V hrnci smícháme 3 hrnky cukru a 3 hrnky studené vody. Tuto směs přivedeme k varu a přidáme 1 čajovou lžičku citrónové šťávy, snížíme plamen a necháme vařit asi 12 minut či do zhoustnutí sirupu. Po zhoustnutí přilijeme 2 čajové lžičky růžové vody a po dobu 30 vteřin povaříme a následně odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Sirup by měl mít konzistenci jako řidký med.)
V den pečení si připravíme kulatou nízkou formu (30cm v průměru), V pánvi rozpustíme máslo a směsí ze 4 lžíc rozpuštěného másla a 4-8 kapek oranžového potravinářského barviva vymažeme připravenou formu. Troubu předehřejeme na 190°C. Nitkové těsto nasekáme v mixéru, ručně natrháme nebo nožem nakrájíme na kratší nitky. Přilijeme zbytek rozpuštěného másla a dobře promícháme.
Ze sýrů vymačkáme přebytečnou vodu a rozmělníme na kaši ( nemusí být úplně dohladka, protože se sýr v troubě rozteče). Pokud používáme sterilovanou smetanu jen otevřeme plechovky.
Polovinu nitkového těsta přendáme do vymazané formy a prsty úhledně umačkáme. Na nitkové těsto dáme vrstvu směsi sýrů nebo sterilované smetany , podle toho, z čeho pečeme, a zakončíme vrstvou nitkového těsta, které uhladíme dorovna. Pečeme v předehráté troubě 30 - 35 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.
Kunáfu vyndáme z trouby a lehce s ní zatřeseme, aby se kraje odlepili od formy (můžeme si pomoci příborovým nožem) a kunáfu vyklopíme na tác či dostatečně velký talíř oranžovou vrstvou nahoru. Nyní polijeme kunáfu připraveným cukrovým sirupem s růžovou vodou, nakrájíme na čtverečky nebo kosočtverce a každý kousek ozdobíme pistáciemi.
Poznámka : Nitkové těsto na kunáfu, sýr akawi, sterilovanou smetanu, pomerančovou a růžovou vodu lze zakoupit v obchodech s arabskými a tureckými potravinami. Sterilovaná smetana se vyrábí s příchutí mléčnou, jahodovou, banánovou a medovou. Na kunáfu je nejvhodnější smetana s mlěčnou příchutí.
Kunáfu můžeme servírovat teplou i studenou.
Dobrou chuť