Musaka s bešamelem

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

 

Ingredience:

2-3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)

olej ve spreji

1 lžíce olivového oleje 

1 středně velká cibule (nakrájená najemno)

2 stroužky česneku (nakrájené najemno)

800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400g jehněčího mletého masa) 

420g drcených rajčat z plechovky 

1 lžička mleté skořice 

1/2 lžičky mletého nového koření 

1 lžička sladké papriky

bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka ... )

sůl a pepř podle chuti

1/3 šálku strouhaného sýru ( např. eidam či chutný turecký sýr Kasar ...)

 

bílá omáčka bešamel :

75 g másla 

1/3 šálku hladké mouky 

2 šálky mléka

špetka soli a bílého pepře

strouhaný muškátový oříšek dle chuti

 

Postup přípravy:

Lilek nakrájíme na tenké plátky a postříkáme z obou stran olejem ve spreji. (Pokud nemáme olej ve spreji, potřeme plátky lilku mašlovačkou namočenou v oleji nebo plátky lilku smažíme ve slabé vrstvě oleje.) Rozehřejeme velkou pánev na střední teplotu a lilek opečeme po dobu 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezhnědne. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.

V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání necháme cibulku a česnek osmahnout dozlatova. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata. Přivedeme k varu a snížíme teplotu. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.

Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1-2 minutky vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce. Postupně přiléváme do jíšky mléko a metličkou rozšeháváme, aby se nám netvořili hrudky. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme dokud bešamel nezhoustne. Osolíme, opepříme a nastrouháme trošku muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.

Troubu si předehřejeme na 160 - 180 °C. Do zapékací mísy vrstvíme maso, na něj vrstvu z plátků lilku, vrstvu masa, vrstvu z plátků lilku a zakončíme bešamelem, který posypeme strouhaným sýrem. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova. Před servírováním necháme 15 - 20 minut odstát, aby se musaka líp porcovala.

 

Poznámka : Pokud chceme musaku s plátky brambor, tak si celé brambory i se slupkou předem uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Musaku vrstvíme následovně - zapékací mísu vymažeme máslem a poklademe plátky brambor, které osolíme, ne mě dáme vrstvu masa, vrstvu lilku, vrstvu masa, vrstvu lilku a zakončíme bešamelem a strouhaným sýrem.

 

Podáváme s křupavým chlebem nebo bagetou, zeleninovým salátem nebo jen tak samostatně.

Dobrou chuť 

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio