Mung Masur di Dhal

Vytisknout

Tento vegetariánský pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a vaření. Je to příjemné spojení luštěnin používaných v indické kuchyni s pikantní rajčatovou masalou, ochucené podmanivým kmínem a provoněné bobkovým listem. Tento jednoduchý dhal se podává jako polévka s indickým chlebem nebo jako součást kari večera s basmati rýží a dalšími výtečnými pokrmy. Mung Masur di Dhal je plný chuti,  bohatý na bílkoviny a je super zdravý. Je to skvělý recept i pro děti, jen se musí vynechat chilli.

 

Ingredience:

100g červené čočky (propláchnuté)

100g mungo fazolek (propláchnutých)

900 ml vody 

1 lžička soli

1 lžíce přepuštěného másla ghí (popřípadě máslo nebo olej)

1 lžička celého kmínu 

2 bobkové listy 

1 malá cibule (nakrájená)

2 stroužky česneku (nakrájený)

2 rajčata (jemně nakrájenná)

1 lžička zázvoru  (nastrouhaný)

1 lžička kurkumy 

1 čerstvá chilli paprička (jemně nakrájená) 

1 lžička koření garam masala 

Hrst čerstvého koriandru (nasekaný) 

 

Postup přípravy:

Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou a dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby sahala nad čočku, osolíme a nepřiklopené přivedeme k varu. Během vaření nám vznikne ve vodě pěna, kterou odstraníme a přidáme propláchnuté mungo fazolky. Snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Poté odstavíme ze sporáku.

Na hluboké pánvi rozpustíme přepustěné máslo ghí ( máslo nebo olej, podle toho, co máme k dispozici), přidáme celý kmín, bobkový list a polovinu nakrájené chilli papričky. Až nám semínka kmínu začnou poskakovat na pánvi, vyndáme chilli papričku a necháme ji na ozdobu pokrmu. Přidáme cibuli a česnek a smažíme dokud lehce nezezlátne. Snížíme teplotu a přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný zázvor, kurkumu, chilli papričku a mícháme dokud nám nevznikne hustá pasta, cca 10 minut.

Do pánve přendáme uvařenou čočku a mungo fazolky a promícháme. Směs by měla vypadat jako hustá polévka, ale pokud je příliš hustá, přilijeme vodu a necháme provařit. Odstavíme ze sporáku a vmícháme garam masalu a nadekaný koriandr. Na talíři ozdobíme koriandrem a osmaženou chilli papričkou.

 

Servírujeme s indickým chlebem nebo basmati rýží a bílým jogurtem.

 

Dobrou chuť