Tento vegetariánský pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a vaření. Je to příjemné spojení luštěnin používaných v indické kuchyni s pikantní rajčatovou masalou, ochucené podmanivým kmínem a provoněné bobkovým listem. Tento jednoduchý dhal se podává jako polévka s indickým chlebem nebo jako součást kari večera s basmati rýží a dalšími výtečnými pokrmy. Mung Masur di Dhal je plný chuti, bohatý na bílkoviny a je super zdravý. Je to skvělý recept i pro děti, jen se musí vynechat chilli.
Postup přípravy:
Červenou čočku propláchneme pod studenou vodou a dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby sahala nad čočku, osolíme a nepřiklopené přivedeme k varu. Během vaření nám vznikne ve vodě pěna, kterou odstraníme a přidáme propláchnuté mungo fazolky. Snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Poté odstavíme ze sporáku.
Na hluboké pánvi rozpustíme přepustěné máslo ghí ( máslo nebo olej, podle toho, co máme k dispozici), přidáme celý kmín, bobkový list a polovinu nakrájené chilli papričky. Až nám semínka kmínu začnou poskakovat na pánvi, vyndáme chilli papričku a necháme ji na ozdobu pokrmu. Přidáme cibuli a česnek a smažíme dokud lehce nezezlátne. Snížíme teplotu a přidáme nakrájená rajčata, nastrouhaný zázvor, kurkumu, chilli papričku a mícháme dokud nám nevznikne hustá pasta, cca 10 minut.
Do pánve přendáme uvařenou čočku a mungo fazolky a promícháme. Směs by měla vypadat jako hustá polévka, ale pokud je příliš hustá, přilijeme vodu a necháme provařit. Odstavíme ze sporáku a vmícháme garam masalu a nadekaný koriandr. Na talíři ozdobíme koriandrem a osmaženou chilli papričkou.
Servírujeme s indickým chlebem nebo basmati rýží a bílým jogurtem.
Dobrou chuť