Polévka frika a plněný brik

Vytisknout

Tato hutná polévka, která nahradí i hlavní jídlo, je servírována obzvláště během postního měsíce Ramadánu. Recept pochází z Alžírska, ale s nepatrnými obměnami se vaří po celé severní Africe. Kdo má rád jídla pikantnější, může přidat harissu. Frika je namletá zelená pšenice, která polévku zahustí. K polévce neodmyslitelně patří i brik, což jsou plněné smažené trubičky nebo trojuhelníčky. 

INGREDIENCE NA POLÉVKU:

300 g jehněčího masa 

1 cibule (najemno nakrájená) 

2 stroužky česneku (najemno nakrájené) 

500g čerstvých rajčat 

1 svazek koriandru 

1 polévková lžíce sušené máty 

hrstka sušené cizrny nebo malá plechovka konzervované cizrny 

1 malý stonek řapíkatého celeru 

4 polévkové lžíce oleje 

černý pepř a sůl dle chuti 

1 čajová lžička sladké papriky 

špetka mleté skořice 

1 čajová lžička směsi koření Ras el Hanout 

1 sklenička friky 

 

Postup přípravy:

Pokud budeme vařit ze sušené cizrny, musíme jí přes noc namočit ve vodě a předem uvařit. 

V hrnci rozehřejeme olej, vložíme kousky jehněčího masa (záleží na nás, kterou část si vybereme, nejvhodnější je kýta, plec a krk. Maso může být s kostí i bez kosti), najemno nakrájenou cibuli, česnek, osolíme a necháme pod pokličkou dusit na slabém plameni, aby maso pustilo šťávu. Následně okořeníme pepřem, skořicí, sladkou paprikou a směsí koření Ras el Hanout, promícháme a přidáme najemno nakrájená rajčata. Pod pokličkou dusíme, aby se všechny chutě propojily. Průběžně promícháváme a podle potřeby podléváme troškou teplé vody. Až se rajčata rozvaří, přilijeme 1l teplé vody a vaříme až je maso téměř měkké. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, cizrnu, friku, nasekaný koriandr, sušenou mátu a vaříme přibližně 25-30 minut. Pokud je polévka hustá, přilijeme vodu. 

Na talíři ozdobíme lístky koriandru a podáváme s plněným brikem. 

 

INGREDIENCE NA BRIK:

1 balení těsta na brik (malsuka) 

1 malá cibule (najemno nakrájená) 

1-2 stroužky česneku (drcený nebo nastrouhaný) 

300g mletého hovězího masa 

1 menší brambora (uvařená a najemno nastrouhaná) 

sůl dle chuti 

1/4 čajové lžičky mletého černého pepře 

1/2 čajové lžičky mletého římského kmínu 

1/4 čajové lžičky mletého koriandru 

1/2 čajové lžičky sladké papriky 

hrst nasekané čerstvé petrželky a čerstvého koriandru 

olej na smažení 

citrón na pokapání 

 

Postup přípravy:

Na panvi na rozehřátém oleji osmažíme cibulku a česnek. Až zezlátne, přidáme mleté maso, sůl a koření (pepř, kmín, koriandr a papriku) a za občasného míchání vaříme asi 15 minut, dokud není maso zcela uvařené. Přidáme najemno nastrouhanou uvařenou bramboru a nasekané bylinky (petrželka a koriandr), promícháme a pár minutek prohřejeme.Takto připravenou směs odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Ochutnáme, zda není potřeba směs dosolit nebo dopepřit. 

Na většině obalů malsuky na zadní straně jsou obrázky jak zarolovat brik do požadovaného tvaru. 

Např. 

Kraje malsuky vždy potřeme prsty namočenými ve vodě, aby brik držel hezky pohromadě. 

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje, přibližně 1-2 cm, rozehřejeme ho a srolovaný brik v něm z každé strany smažíme dozlatova, 3-5 minut celkem. Usmažený dáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej. 

Podáváme s měsíčkem citrónu na pokapání. 

Brik se jí k polévce nebo jako lehká večeře třeba se zeleninovým salátem. 

Dobrou chuť