Kuřecí tažín

Vytisknout

Kuřecí tažín Mšermel neboli kuřecí tažín s olivami a nakládaným citrónem je velmi oblíbené jídlo v Maroku. Podává se s křupavým chlebem či bagetou. Servírovat můžeme s čerstvým zeleninovým salátem. Tažín (tajine, tagine, tajin) je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje.

Ingredience:

1,5 kg kuřete či kuřecích stehen 

Marináda na kuře : 

    1 čajová lžička šafránové vody
                  (V misce si smícháme velkou špetku šafránu s hrnkem teplé vody. Tato voda vydrží až 1 měsíc v lednici.) 

    dužinu z 1 velkého nebo 2 malých nakládaných citrónů 

    hrst čerstvého koriandru a petrželky 

    2 velké stroužky česneku 

    2 čajové lžičky mleté sladké papriky 

    1 čajová lžička mletého zázvoru 

    1/2 čajové lžičky mletého kmínu 

    1/4 čajové lžičky mletého pepře 

    2 polévkové lžíce olivového oleje 

Ingredience na tažín : 

    2 cibule (nastrouhané) 

    2 polévkové lžíce olivového oleje 

    špetka soli 

    špetka mleté kurkumy 

    hrst zelených oliv 

    1 polévková lžíce čerstvé citrónové šťávy 

    1 slupka nakládaného citrónu (nakrájená na čtvrtiny) 

 

Postup přípravy:

Příprava ingrediencí : 

Jako první připravíme šafránovou vodu. Větší špetku šafránu necháme namočenou v hrnku teplé vody po dobu asi deseti minut. Tato metoda zvyšuje šafránovou chuť a je hospodárná. Šafránovou vodu můžeme uskladnit v lednici a použít v případě potřeby. 

Následně připravíme nakládaný citrón. Oddělíme dužinu od slupky. Slupku nakrájíme na čtvrtiny a necháme na později. Dužinu nakrájíme najemno. 

Koriandr a petrželku nasekáme najemno. 

Stroužky česneku nastrouháme na struhadle najemno. 

 

Marinování kuřete : 

Nyní je vše připraveno a můžeme začít s marinádou šarmůla. Do velké mísy dáme nasekaný koriandr a petrželku, nasekanou citrónovou dužinu, nastrouhaný česnek, mletou papriku, zázvor, kmín, pepř, šafránovou vodu, olivový olej a všechno dobře promícháme. Kousky kuřete vložíme do připravené marinády, kterou vmasírujeme do kuřete. Takto připravené kuřecí kousky necháme marinovat minimálně 1 hodinu až přes noc. 

 

Příprava tažínu : 

Nejdřív si oloupeme a nastrouháme cibuli na struhadle, zbylé kousky nakrájíme najemno. Olivovým olejem vytřeme dno tažínu a na něj rovnoměrně rozložíme cibuli, osolíme a posypeme kurkumou. Přidáme marinované kousky kuřete i se zbylou marinádou. 

 

Vaření tažínu : 

Pokud vaříme v tradičním tažínu na sporáku, je nutné použít plotýnku na vaření pod tažín, aby dno tažínu nepopraskalo nebo aby se jídlo nepřipálilo. Hořák sporáku si zapneme na nízkou či střední teplotu, položíme plotýnku na vaření a až na ní tažín, ve kterém máme připravenou cibuli s masem. Přiklopíme a dusíme dokud se z masa a cibule nezačne uvolňovat šťáva, která bude lehce vřít. Poté snížíme teplotu a přiklopené dusíme doměkka. Přidáme olivy a citrónovou šťávu. Kuře ozdobíme čtvrtinami slupky nakládaného citrónu. Nepřiklopené vaříme asi 15 minut do zhoustnutí omáčky. 

 

Ihned servírujeme s křupavým chlebem.  Dobrou chuť