Mluchyja celé listy (nedrcené)

Mluchyja-Jutovník: znali jej již faraoni v Egyptě, byl jejich hlavním jídlem.

Vaří se listy (podobně jako například špenát). Mluchyja na tento způsob je známa především v Sýrii.

Jiný způsob přípravy, kdy se vaří drcené listy s kuřecím nebo králičím masem až do vzniku táhnoucí se husté směsi, je nejznámější mezi Palestinci a v Egyptě. 

Rostlina obsahuje beta karoten, tokoferol, vitamín C, železo, vápník a antioxidanty.

 

Ingredience (Pro 4 osoby):

350 g mleté hovězí nebo malé kousky kuřecího masa

200 g sušených listů mluchyje

30g česneku

koriandr

jedlá sůl

mletý černý pepř  

olej

 

Postup přípravy:

  1. promyjeme listy mluchyje tekoucí vodou a dále necháme máčet ve vlažné vodě 15 minut
  2. dobře listy mluchyje osušíme
  3. dáme do hrnce trošku oleje
  4. přidáme maso a polovinu česneku krájeného na plátky, smažíme 3 minuty
  5. přidáme mluchyju a 15 min mícháme
  6. přidáme dvě čajové sklenice vody a dále vaříme 45 až 60 minut na ztlumeném ohni. Místo vody je možno přilít kuřecí vývar
  7. pro zvýraznění chuti přidáme koriandr a zbytek česneku, který buď prolisujeme nebo najemno nakrájíme. Necháme ještě 5 minut provařit

 

Způsob servírování:

Servírujeme na mísu, ze které přímo jíme arabským chlebem nebo s vařenou bílou rýží Basmati

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio