Mluchyja-Jutovník: znali jej již faraoni v Egyptě, byl jejich hlavním jídlem.
Vaří se listy (podobně jako například špenát). Mluchyja na tento způsob je známa především v Sýrii.
Jiný způsob přípravy, kdy se vaří drcené listy s kuřecím nebo králičím masem až do vzniku táhnoucí se husté směsi, je nejznámější mezi Palestinci a v Egyptě.
Rostlina obsahuje beta karoten, tokoferol, vitamín C, železo, vápník a antioxidanty.
Postup přípravy:
- promyjeme listy mluchyje tekoucí vodou a dále necháme máčet ve vlažné vodě 15 minut
- dobře listy mluchyje osušíme
- dáme do hrnce trošku oleje
- přidáme maso a polovinu česneku krájeného na plátky, smažíme 3 minuty
- přidáme mluchyju a 15 min mícháme
- přidáme dvě čajové sklenice vody a dále vaříme 45 až 60 minut na ztlumeném ohni. Místo vody je možno přilít kuřecí vývar
- pro zvýraznění chuti přidáme koriandr a zbytek česneku, který buď prolisujeme nebo najemno nakrájíme. Necháme ještě 5 minut provařit
Způsob servírování:
Servírujeme na mísu, ze které přímo jíme arabským chlebem nebo s vařenou bílou rýží Basmati