Bakláwa-sladký dezert

Co si takle dát ke kávě sladký dezert? Bakláwa je více než vhodná pro tuto příležitost. V následujícím receptu je postup na přípravu vlastního těsta na bakláwu, originálnímu těstu se ale nevyrovná. Proč si proto přípravu neusnadnit, když už je k dostání chlazené nebo mražené těsto, se kterým je to hračka. Sami budete překvapeni jak je bakláwa dobrá.

Ingredience:

Těsto:

5 sklenic hladké mouky

500g másla

špetka soli

 

Náplň:

4 sklenice mletých ořechů

1/2 sklenice moučkového cukru

1 lžička skořice

1 lžička mletého kardamomu

1 sklenice cukrového sirupu

2 sklenice másla na potírání

 

Postup přípravy:

  1. Z mouky, másla a soli vypracujeme těsto. Rozdělíme na poloviny. Z každé vyválíme stejný počet plátů (celkem asi 12).
  2. Mleté ořechy smícháme s cukrem, skořicí a kardamomem.
  3. Plech potřeme máslem a položíme na něj první obdélník, který jsme vyváleli. Potřeme jej rozpuštěným máslem. Takto budeme pokládat a potírat všechny pláty z první poloviny těsta. Na poslední nasypeme všechnu ořechovou náplň.
  4. Na náplň budeme pokládat a potírat pláty těsta vyválené z druhé poloviny.
  5. Před upečením je nutné těsto na plechu rozkájet na malé obdélníky (kosočtverce nebo jiné tvary), protože po upečení by to už nebylo možné. Poslední vrstvu můžeme ještě ozdobit mletými oříšky nebo celými ořechy.
  6. Pečeme asi 15minut do křupava. Necháme vychladnout.
  7. Připravíme si cukrovou vodu svařením 1 sklenice vody a 1/2 sklenice cukru. Po odstavení z plotýnky přidáme citrónovou šťávu a růžovou vodu. Touto cukrovou vodou zalijeme upečenou bakláwu.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio