Yabrak-vinné listy plněné rýží

Vytisknout

Tento pokrm je dosti časově náročný, ale jeho opakováním roste i zručnost kuchařek při jeho přípravě, takže to nakonec nemusí být až takový problém (je možné zakoupit již hotové, konzervované plněné vinné listy). Jedná se spíše o předkrm nebo doplněk k prostřenému stolu. Opět díky citrónu mají vinné válečky velmi výraznou kyselkavou chuť.

Ingredience:

500 g rýže

500 g vinných listů (mladých a jemných nebo konzervovaných)

0.25 sklenice olivového oleje

3 cibule

petrželová nať

svazek máty peprné (může být i sušená)

3 rajčata nebo rajčatový protlak

sůl, pepř

šťáva ze dvou citrónů

 

Postup přípravy:

  1. Rajčata a cibuli drobně nakrájíme
  2. petrželovou nať a mátu nasekáme a přidáme k rýži
  3. Čerstvé révové listy vložíme na 3 vteřiny do vařící vody (změní barvu dohněda a změknou), konzervované listy promyjeme, aby nebyly příliš slané
  4. List po listu položíme lesklou stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
  5. Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce a zalijeme nálevem z oleje, citrónové šťávy, pepře, vody a soli
  6. Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
  7. Přiklopené vaříme na mírném ohni 1 až 2 hodiny (při použití konzervovaných révových listů vaříme podstatně kratší dobu - do změknutí rýže)
  8. Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce.
  9. Podáváme ozdobené rajčaty a kolečky citrónu.