Tento pokrm je dosti časově náročný, ale jeho opakováním roste i zručnost kuchařek při jeho přípravě, takže to nakonec nemusí být až takový problém (je možné zakoupit již hotové, konzervované plněné vinné listy). Jedná se spíše o předkrm nebo doplněk k prostřenému stolu. Opět díky citrónu mají vinné válečky velmi výraznou kyselkavou chuť.
Postup přípravy:
- Rajčata a cibuli drobně nakrájíme
- petrželovou nať a mátu nasekáme a přidáme k rýži
- Čerstvé révové listy vložíme na 3 vteřiny do vařící vody (změní barvu dohněda a změknou), konzervované listy promyjeme, aby nebyly příliš slané
- List po listu položíme lesklou stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
- Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce a zalijeme nálevem z oleje, citrónové šťávy, pepře, vody a soli
- Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
- Přiklopené vaříme na mírném ohni 1 až 2 hodiny (při použití konzervovaných révových listů vaříme podstatně kratší dobu - do změknutí rýže)
- Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce.
- Podáváme ozdobené rajčaty a kolečky citrónu.