Šušbarak-masem plněné taštičky

Vytisknout

V Sýrii mají kuchařky velmi užitečného pomocníka, který délku přípravy těchto taštiček podstatně zkracuje. Jedná se o mřížku na nožičkách, na kterou se položí placka vyváleného pomoučeného těsta. Do prostoru vymezeného mřížkou se lžičkou vkládají malé hromádky připravené masové směsi. Rukou směs mírně zatlačíme skrz otvory. Přes takto připravenou spodní placku rozválíme druhou placku, kterou taštičky vlastně uzavřeme a navíc je protlačíme a současně oddělíme jednu od druhé. Taštičky už potom stačí pouze z mřížky vyklepat a přenést na plech. Po upečení je možné taštičky zmražovat pro pozdější vaření v jogurtové omáčce.

Ingredience:

2 sklenice hladké mouky

500 g jehněčího nebo hovězího masa

1 cibule

sůl, mletý pepř, mleté nové koření, skořice

1/2 sklenice olivového oleje

1/4 sklenice piniových semínek

5 sklenic jogurtu nebo kyselé smetany

1 lžíce maizeny

2 stroužky česneku

1 lžíce sušené máty peprné

 

Postup přípravy:

  1. Z mouky, soli a ¾ sklenice studené vody vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet
  2. Cibuli nakrájíme a společně s piniovými semínky osmažíme
  3. Přidáme mleté maso a společně osmažíme
  4. Osolíme, okořeníme a necháme vychladnout
  5. Těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm
  6. Na každé kolečko dáme lžičku nádivky, přehneme na polovinu do půlměsíce a konce pevně spojíme prsty nebo vidličkou. Půlměsíčky otočíme kolem prstu a oba konce spojíme do kolečka (mají vypadat jako malé kloboučky)
  7. Poklademe na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme do světlehněda (asi 15 minut). Neměly by být úplně dopečené
  8. Jogurt nebo kyselou smetanu smícháme s maizenou, rozředíme ½ sklenicí vody, popřípadě mléka a za stálého míchání přivedeme do varu
  9. Upečené taštičky vložíme do vařícího jogurtu a odklopené vaříme 10 až 15 minut
  10. Rozetřený česnek osolíme a opečeme na oleji, přidáme mátu a směs zamícháme do jogurtu, povaříme 2 minuty
  11. Podáváme teplé s bílou rýží.