Baba Ghanuž (Mutabbal Batenžan)-pasta z lilků

Vytisknout

Spolu s cizrnovou pastou patří pasta z lilků neodmyslitelně k orientální snídani. Je servírována v kameninové míse, ze které je z nabírána kouskem chlebové placky. Pasta má výraznou česnekovou chuť, která je ještě podtržena sezamem a citrónem.

Ingredience:

1 kg velkých lilků,

3 stroužky česneku

sůl

půl sklenice tahíne,

šťáva ze 2 citrónů,

2 lžíce jogurtu,

1 svazeček zelené petrželové natě,

olivový olej

 

Postup přípravy:

  1. Lilky rozložíme na plech a pečeme nasucho v troubě až se slupka téměř spálí
  2. Dužinu z lilků vydlabeme, rozmačkáme a přidáme rozetřený česnek, sůl, tahíne a citrónovou šťávu
  3. Přimícháme jogurt
  4. Hotovou pastu rozprostřeme na mísu  a ozdobíme zelenou petrželovou natí, polijeme olivovým olejem
  5. Podáváme jako samostatnou přílohu, případně jako přílohu ke grilovaným pokrmům.