Bamja jsou plody rostliny Abelmoschus esculentus, u které není původ přesně znám. Předpokládá se, že pochází z jižní Asie a západní Afriky. Jde tedy o specifické jídlo, které bude pro Evropana (kromě balkánských zemí, kde je už poměrně známé) poměrně zvláštní, na které si musí nejdříve zvyknout. Rozhodně ale stojí za to bamju vyzkoušet a zařadit do jídelníčku, který tak může velmi obohatit. Bamja je vhodná ke smažení, zapékání, do zeleninových i masových jídel. Nabízíme vegetariánskou variantu vaření bamji.
Postup přípravy:
- Čerstvý ibišek omyjeme (zmražený rozmrazíme, sušený necháme přejít varem)
- Osmažíme na oleji ze všech stran, vyjmeme
- V oleji osmažíme dosklovita cibuli nakrájenou na kostičky
- Přidáme prolisovaný česnek, smažíme dorůžova
- Přidáme na kostičky nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak (k protlaku přidáme půl sklenice vody), necháme přejít varem
- Přidáme ibišek, sůl, koření a dusíme do změknutí ibišku (15 až 20 minut)
- Nakonec dochutíme citrónem
- Podáváme s rýží nebo jen chlebem (nejlépe arabským).