Bamja s rajčaty (Ibišek jedlý)

Bamja jsou plody rostliny Abelmoschus esculentus, u které není původ přesně znám. Předpokládá se, že pochází z jižní Asie a západní Afriky. Jde tedy o specifické jídlo, které bude pro Evropana (kromě balkánských zemí, kde je už poměrně známé) poměrně zvláštní, na které si musí nejdříve zvyknout. Rozhodně ale stojí za to bamju vyzkoušet a zařadit do jídelníčku, který tak může velmi obohatit. Bamja je vhodná ke smažení, zapékání, do zeleninových i masových jídel. Nabízíme vegetariánskou variantu vaření bamji.

Ingredience:

1/2 kg ibišku (čerstvý, zmražený nebo sušený)

půl sklenice olivového oleje

2 cibule

6 stroužků česneku

500 g rajčat nebo rajčatový protlak

sůl

koření bharát

šťáva z jednoho citrónu

 

Postup přípravy:

  1. Čerstvý ibišek omyjeme (zmražený rozmrazíme, sušený necháme přejít varem)
  2. Osmažíme na oleji ze všech stran, vyjmeme
  3. V oleji osmažíme dosklovita cibuli nakrájenou na kostičky
  4. Přidáme prolisovaný česnek, smažíme dorůžova
  5. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak (k protlaku přidáme půl sklenice vody), necháme přejít varem
  6. Přidáme ibišek, sůl, koření a dusíme do změknutí ibišku (15 až 20 minut)
  7. Nakonec dochutíme citrónem
  8. Podáváme s rýží nebo jen chlebem (nejlépe arabským).

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio