Yabrak je velmi rozšířený a oblíbený pokrm a není problém jej zakoupit v konzervované podobě. Více rozšířená je spíše vegetariánská varianta, kdy jsou vinné listy plněné pouze rýží a zeleninou s kořením.
Postup přípravy:
- Nádivku připravíme promícháním mletého masa s rýží a kořením
- Čerstvé révové listy vložíme na 3 vteřiny do vařící vody (změní barvu dohněda a změknou), konzervované listy promyjeme, aby nebyly příliš slané
- List po listu položíme lesklou stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
- Na dno hrnce rovnoměrně poklademe nakrájené jehněčí karé, osolíme a opepříme. Pokud karé nemáme, musíme použít vývar z kostí nebo masa místo vody
- Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce. Každou vrstvu proklademe kolečky z rajčat nebo pokapeme rajčatovým protlakem. Zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby byly listy ponořené
- Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
- Přiklopené vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu
- Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce a maso je nahoře
- Podáváme ozdobené rajčaty s jogurtem, kyselou smetanou nebo salátem.