Yabrak-vinné listy plněné mletým masem

Vytisknout

Yabrak je velmi rozšířený a oblíbený pokrm a není problém jej zakoupit v konzervované podobě. Více rozšířená je spíše vegetariánská varianta, kdy jsou vinné listy plněné pouze rýží a zeleninou s kořením.

Ingredience:

500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa

500 g jehněčího karé

500 g rýže

500 g révových listů (mladých a jemných nebo konzervovaných)

3 až 4 rajčata nebo rajčatový protlak

sůl, pepř

koření bharát

 

Postup přípravy:

  1. Nádivku připravíme promícháním mletého masa s rýží a kořením
  2. Čerstvé révové listy vložíme na 3 vteřiny do vařící vody (změní barvu dohněda a změknou), konzervované listy promyjeme, aby nebyly příliš slané
  3. List po listu položíme lesklou stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
  4. Na dno hrnce rovnoměrně poklademe nakrájené jehněčí karé, osolíme a opepříme. Pokud karé nemáme, musíme použít vývar z kostí nebo masa místo vody
  5. Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce. Každou vrstvu proklademe kolečky z rajčat nebo pokapeme rajčatovým protlakem. Zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby byly listy ponořené
  6. Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
  7. Přiklopené vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu
  8. Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce a maso je nahoře
  9. Podáváme ozdobené rajčaty s jogurtem, kyselou smetanou nebo salátem.