Sambousek bil lahme (masové taštičky smažené)

Jedna z mnoha variant oblíbených plněných taštiček, které po naplnění sýrovou, zeleninovou nebo masovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

Ingredience:

3 sklenice hladké mouky

1 vejce

1 lžíce octa

1 lžička soli

1 sklenice vody

 

nádivka:

250 g hovězího nebo jehněčího mletého masa

1 velká cibule

olivový olej

sůl, pepř

1 sklenice hrášku

 

Postup přípravy:

  1. Mouku smícháme se solí, vodou, octem a vejcem. Vypracujeme těsto, které se nelepí ani na prsty ani na vál. Má být lesklé a hladké. Těsto necháme odpočívat 20 až 25 minut v teple
  2. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji dosklovita. Přidáme mleté maso
  3. Osolíme, okořeníme a za stálého míchání pečeme, dokud maso nezměkne
  4. Zelený hrášek uvaříme doměkka (sterilovaný hrášek jen propláchneme, už ho nevaříme), přidáme k masu a necháme přejít varem. Máme-li více šťávy, zahustíme ji lžičkou maizeny rozmíchané s troše studené vody
  5. Těsto položíme na ubrus posypaný moukou, potřeme ho peroutkou namočenou do rozpuštěného tuku a zvolna ze všech stran ho vytáhneme, aby bylo co nejtenší. Necháme těsto krátce oschnout a potom nakrájíme pásy široké 10 cm a dlouhé 25 cm
  6. Na kraj každého pásu dáme lžíci nádivky, chytneme pravý roh a přehneme do trojúhelníku k levému okraji, potom chytneme levý roh a přehneme ho k pravé straně. Tak postupujeme, dokud se nevytvoří uzavřená trojúhelníková taštička
  7. Taštičky smažíme v horkém oleji dokřupava (asi 5 minut).

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio