Sambousek bil džubne (sýrové taštičky pečené)

Vytisknout

Sýrová varianta oblíbených plněných taštiček, které po naplnění sýrovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

Ingredience:

5 sklenic hladké mouky

1 sklenice olivového oleje

2 lžíce droždí

1 lžička cukru, soli

 

nádivka:

500 g slaného sýra

 

Postup přípravy:

  1. Mouku smícháme s olejem a osolíme. Z droždí, cukru a sklenice vlažné vody připravíme kvásek, přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Necháme kynout až téměř zdvojnásobí svůj objem
  2. Slaný tvrdý sýr (Akawi) nakrájíme a potom drobně nasekáme. Je-li velmi slaný, tak ho už nakrájený namočíme na hodinu do studené vody a až potom ho nasekáme
  3. Z vykynutého těsta vyválíme placku na tloušťku 5 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme lžíci nádivky a okraje těsta pevně spojíme do tvaru půlměsíce, abychom jednotlivé nádivky od sebe rozlišili
  4. Hotové taštičky poklademe na vymazaný plech. Můžeme je potřít olejem nebo žloutkem. Pečeme v troubě dorůžova asi 15 min.