Mnazzalet batenžán-lilky na plechu

Vytisknout

Lilky patří mezi opomíjenou zeleninu a je to škoda. Všem pokrmům dodají velmi pikantní chuť. Když se k tomu přidají ještě opražená piniová semínka... Kdo by odolal.

Ingredience:

1 kg lilků

2 lžíce mouky

2 cibule

sůl, mletý pepř

olivový olej

500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa

1/4 lžičky koření bharát

1 sklenice piniových semínek

1 kg rajčat

3 stroužky česneku

2 sklenice jogurtu nebo kyselé smetany

 

Postup přípravy:

  1. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a obalíme z obou stran, osmažíme dorůžova na oleji
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dosklovita
  3. Přidáme maso a piniová semínka, opečeme, osolíme, okořeníme
  4. Do ohnivzdorné mísy poklademe ve vrstvách nejdříve kolečka lilků, potom maso s cibulí a piniovými semínky, dále vrstvu rajčat nakrájených na kolečka
  5. Dáme zapéct asi na 30 minut
  6. Do jogurtu zamícháme tři rozetřené stroužky česneku. Česnekovým jogurtem buď zalijeme hotové zapečené lilky a ihned podáváme, nebo ochucený jogurt podáváme jako přílohu
  7. Podáváme teplé s rýží nebo s bramborami.