Maqlúbe batenžán (obrácený hrnec s lilkem)

Vytisknout

Jedno z mnoha jídel vařených v hrnci, který se po uvaření obrátí dnem vzhůru a pokrm zůstane ve tvaru nádoby. Talíř s jídlem se pokládá doprostřed stolu, aby každý měl možnost vzít si kolik sám zvládne.

Ingredience:

1 kg lilků

2 lžíce mouky

2 cibule

sůl, mletý pepř

olivový olej

500 g jehněčího nebo hovězího masa

500 g rýže

1 sklenice předvařené cizrny, nemusí být

 

Postup přípravy:

  1. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a obalíme z obou stran, osmažíme dorůžova na oleji
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dosklovita
  3. Přidáme maso nakrájené na kostky a opečeme, osolíme, okořeníme
  4. Rýži osmažíme na oleji
  5. Do hrnce poklademe po vrstvách nejdříve maso s cibulí, potom kolečka lilků, popřípadě předvařenou cizrnu a nakonec rýži. Všechno zalijeme vodou, tak aby sahala nad okraj rýže
  6. Přiklopíme a dusíme na mírném ohni asi 1 hodinu
  7. Po uvaření poklici sundáme, hrnec přikryjeme mísou a obrátíme dnem vzhůru. Necháme postát a hrnec odstraníme
  8. Podáváme s jogurtem nebo se saláty.