Malfúf (plněné zelí)

Vytisknout

V orientu je k naplnění vhodná téměř každá zelenina-papriky, okurky, cibule, cukety a kromě dalších i hlávkové zelí. Po vynaložení určité námahy k zabalení do co nejmenších válečků, pokud možno stejných, je výsledkem vynikající pokrm, který stojí za to úsilí. Plněné zelí můžeme dále zamražovat, nakládat i konzervovat.

Ingredience:

1 hlávka mladého zelí, asi 1 kg

1 kg mletého hovězího nebo jehněčího masa

1 kg rýže

0.25 lžičky mletého kmínu

sůl, pepř, sušená máta peprná

4 stroužky česneku

koření bharát

šťáva ze dvou citrónů 

 

Postup přípravy:

  1. Nádivku připravíme promícháním mletého masa s rýží a kořením
  2. Ze zelí vyřízneme košťál a rozebereme ho na jednotlivé listy
  3. Zelné listy povaříme v osolené vodě až trochu změknou (5 až 10 minut)
  4. Větší listy rozřízneme na polovinu a odstraníme z nich střední žebra
  5. List po listu položíme lesklejší (vnější) stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
  6. Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce. Na dno můžeme dát odříznuté košťálové části zelí
  7. Povrch listů posypeme mátou a upraženým rozetřeným česnekem. Zalijeme citrónovou šťávou a přilijeme osolenou vodu nebo vývar tak, aby byly listy ponořené
  8. Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
  9. Přiklopené vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu
  10. Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce
  11. Podáváme ozdobené rajčaty s jogurtem, kyselou smetanou nebo salátem.