V orientu je k naplnění vhodná téměř každá zelenina-papriky, okurky, cibule, cukety a kromě dalších i hlávkové zelí. Po vynaložení určité námahy k zabalení do co nejmenších válečků, pokud možno stejných, je výsledkem vynikající pokrm, který stojí za to úsilí. Plněné zelí můžeme dále zamražovat, nakládat i konzervovat.
Postup přípravy:
- Nádivku připravíme promícháním mletého masa s rýží a kořením
- Ze zelí vyřízneme košťál a rozebereme ho na jednotlivé listy
- Zelné listy povaříme v osolené vodě až trochu změknou (5 až 10 minut)
- Větší listy rozřízneme na polovinu a odstraníme z nich střední žebra
- List po listu položíme lesklejší (vnější) stranou dolů, na matnou stranu položíme trochu nádivky, okraje přeložíme přes nádivku a list sbalíme do tvaru malého doutníku
- Naplněné listy poklademe těsně vedle sebe do hrnce. Na dno můžeme dát odříznuté košťálové části zelí
- Povrch listů posypeme mátou a upraženým rozetřeným česnekem. Zalijeme citrónovou šťávou a přilijeme osolenou vodu nebo vývar tak, aby byly listy ponořené
- Horní listy zatížíme např. talířkem, aby se listy nerozbalovaly
- Přiklopené vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu
- Po uvaření by neměla být v hrnci žádná voda. Obsah hrnce překlopíme na talíř, takže závitky si zachovají tvar hrnce
- Podáváme ozdobené rajčaty s jogurtem, kyselou smetanou nebo salátem.