Fataayer (špenátové taštičky)

Vytisknout

Vegetariánská varianta oblíbených plněných taštiček, které po naplnění špenátovou nebo zeleninovou nádivkou můžeme péct nebo smažit. Běžně se pro každý druh náplně volí jiný tvar taštičky, aby je bylo možné od sebe jednoduše a rychle rozpoznat. Výborně se zamražují a tak mohou být velmi rychle k dispozici například ke snídani, svačine nebo večeři.

Ingredience:

5 sklenic hladké mouky

1 sklenice olivového oleje

2 lžíce droždí

1 lžička cukru, soli

 

nádivka:

1 kg čerstvého (mraženého) špenátu

1 velká cibule

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek

0.25 sklenice šťávy z citrónu 

0.5 sklenice piniových semínek

 

Postup přípravy:

  1. Mouku smícháme s olejem a osolíme. Z droždí, cukru a sklenice vlažné vody připravíme kvásek, přidáme k mouce a vypracujeme těsto. Necháme kynout až téměř zdvojnásobí svůj objem
  2. Čerstvý špenát nakrájíme a ve vodě vaříme asi 8 minut. Mražený jen nakrájíme.
  3. Cibuli drobně nakrájíme a osklovatíme na oleji. Přidáme špenát a za stálého míchání pražíme 5 minut
  4. Osolíme, okořeníme, přidáme citrónovou šťávu. Vaříme do odpaření vody
  5. Piniová semínka opražíme a přidáme k nádivce
  6. Z vykynutého těsta vyválíme placku na tloušťku 5 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme lžíci nádivky a okraje těsta pevně spojíme do tvaru trojúhelníku
  7. Hotové taštičky poklademe na vymazaný plech. Můžeme je potřít olejem nebo žloutkem. Pečeme v troubě dorůžova asi 15 min.